Hoggormen er her

Det har vært en del dager med sol på Sørlandet, og det får hoggormen til å trekke ut i varmen. En av NRK Sørlandets fotografer har allerede fått knipset en av de svarte skapningene.

Huggorm

Denne krabaten lå helt rolig i gresset og lot seg avfotografere da NRK Sørlandets fotograf kom forbi for noen få dager siden.

Foto: Tor Saltrøe / NRK

Leder for dyreavdelingen i Kristiansand Dyrepark, Rolf Ølberg, kan mye om hoggorm og andre reptiler. Han synes ikke at man skal dille for mye med hoggormen.

- Det beste er å la hoggormen ligge i fred. Hvis hoggormen kommer for nærme, krøller den seg opp i forsvarsposisjon, klar til å hogge. Men de vil oss ikke noe vondt, så hvis man tar et skritt tilbake og lar dem få rom, så kryper de vekk etterhvert.

- Hvordan kan man vite at det er en hoggorm man ser?

Rolf Arne Ølberg og hund

Leder for dyreavdelingen i Kristiansand Dyrepark, Rolf Ølberg.

Foto: Liv Eva Kirkesæther / NRK

- De vanligste ormene vi har her i landet er buorm, hoggorm og slettsnok. Hvis man kjenner disse, er det lett å se forskjell. Veldig ofte har de et sikk-sakk mønster på ryggen. Men ikke alle hoggormer har det, noen kan være helt svarte. Ellers har de et litt mer trekantet hode enn buormen, mens buormen har som regel noen gule flekker på kinnet.

- Hvordan går man frem hvis man vil fjerne en hoggorm?

- Bruk en lang pinne, og ta denne forsiktig under ormen. Så kan du bare bære den vekk. De er jo beskyttede dyr, så man skal ikke skade dem.

- Hva tenker du om slike holdninger som at hoggormen bare kan drepes?

- Jeg synes det er en dårlig holdning til ville dyr. Hoggormen har sin plass i naturen, og er et fantastisk fint og fascinerende dyr. Det er jo ikke noe vondt i hoggormen, så hvis en ser en slik, så bør en egentlig bare tenke at man var heldig som fikk se en hoggorm, og la den holde på med sitt.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Og hvis man skulle være så uheldig og bli bitt?

- Noen reagerer ikke i det hele tatt på hoggormbitt, mens andre kan få alvorlige reaksjoner. Så hvis en blir bitt av hoggorm, bør man uansett ta kontakt med lege.

Hva slags orm er dette?

Orm
Foto: Githe Evensen

En av våre lesere, Githe Evensen, var på tur i skogen i går, og fikk se denne ormen. Hun har fått mange meninger om hva slags orm dette er. Vet du hva det er? Skriv gjerne i kommentarfeltet under.