Hjelp med småkakene

Vi har fått med ekspertene som kan hjelpe deg med julebaksten.

Julebakst i studio

Kakemestrene lager julekaker i radioen

Foto: Gunnar kleiberg / NRK

Nå kan du ringe ekspertene og få råd om julebaksten på direkten.

Espen Albert og Leif Seilskjær er invitert i NRK Sørlandets formiddagsstudio, og du kan ringe 38 12 12 00 om det er noe du lurer på eller om du har oppskrifter du vil dele med andre. Programleder for radiosendinga er Kjell Pedersen.

Du kan skrive inn dine egne oppskrifter ved å benytte kommentar-muligheten nederst i denne artikkelen.

Her på NRK Sørlandets nettsider vil du ietter hvert finne en del av oppskriftene som brukes i programmet.

Espen Albert og Leif Seilskjær

Radiokakebakerne Espen Albert og Leif Seilskjær baker kaker i studio.

Foto: Gunnar Kleiberg / NRK


Bakerne gir oss oppskrift på noen av julens favoritter.

Smultringer


2 egg

150 gr. sukker

1,5 dl. kremfløte

1,5 dl. rømme

1/2 ts. kardemomme

1 ts. hornsalt

400 gr. hvetemel

Visp egg og sukker til eggedosis. Pisk fløten til "slapp" krem. Bland eggedosis, krem og rømme. Rør så i det tørre. La deigen hvile, gjerne til dagen etter!

Kjevl ut deigen til ca. 2 cm. tykk. Stikk ut smultringer som stekes i smult eller matfett i en ikke for stor gryte(160-170 grader).

Julekaker

Noe av studiobaksten

Foto: Gunnar Kleiberg / NRK

Kakemenn


1 dl. soyaolje

7 dl. kulturmelk

1 kg. sukker

100 gr. matfett

10 gr. vaniljearoma

2,1 kg. hvetemel

40 gr. hornsalt

Bland først sukker og matfett, deretter olje og melk. Når dette er blandet, ha i det tørre. Deigen kan godt hvile ett døgn. Kjevl deigen 3,5 mm. tykk. Lag og lek med deigen.

Peppernøtter


280 gr. margarin

280 gr. smør

560 gr. sukker

850 gr. sirup

850 gr. maltekstrakt

30 gr. kanel

25 gr. allehånde

10 gr. pepper

22 gr. hornsalt

2,5 hvetemel

3,5 gr. fløte