NRK Meny
Normal

Glad for å beholde skolene

Ordførerne i Lyngdal, Kvinesdal og Flekkefjord er fornøyde med at de videregående skolene i kommune ser ut til å bli værende. Skolepolitikerne i Vest-Agder vil beholde skolene i disse tre kommunene, samt én skole i Farsund.

Lister videregående skole, Flekkefjord

Skolepolitikerne i Vest-Agder fylke vi beholde studiested i blant annet Flekkefjord.

Foto: Lars Eie / NRK

I dag gikk politikerne i hovedutvalg for kultur og utdanning inn for å beholde fire av fem studiesteder ved Lister videregående skole.

Dersom også fylkestinget er enig i desember, beholdes studiestedene i Flekkefjord, Lyngdal, Kvinesdal og i Farsund. Samtidig blir avdelingen i Vanse i Farsund lagt ned.

Betyr mye for bygda

Studiestedet i Kvinesdal hang i en tynn tråd etter som fylkesrådmannen foreslo å beholde studiested i Flekkefjord, Farsund eller Lyngdal. Dermed ville Kvinesdal ha blitt lagt ned. Ordfører i Kvinesdal, Svein Arne Jerstad er fornøyd.

– Dette er en kjempegod nyhet. Vi har arbeidet for dette en måneds tid. Skolen betyr mer enn en aner. Det er arbeidsplasser og det er høyt utdannet personell. Og de har en viktig rolle i lokalsamfunnet, sier Jerstad til NRK.

Ordfører Svein Arne Jerstad i Kvinesdal

Kvinesdalsordfører Svein Arne Jerstad er fornøyd med det første vedtaket.

Foto: Kvinesdal kommune

Kvinesdal har tradisjonelt vært en industrikommune, så ordføreren mener den videregående skolen betyr mye for levekår og trivsel. Han viser til lærerne bidrar i samfunnet med å løfte opp de daglige verdiene i et industrisamfunn.

Håper fylkestinget sier ja

Jerstad har et godt håp om at fylkestinget som har det siste ordet i saken, går inn for fire studiesteder i Lister.

– Partiene har jobbet godt og det er et stort håp om at fylkestinget går inn for det samme som hovedutvalget med fire studiesteder. Jeg tror ikke det velter, sier Jerstad.

Ordfører i Flekkefjord, Jan Sigbjørnsen, er fornøyd med vedtaket, dersom det blir stående. Han vil gjerne beholde studiestedet i Flekkefjord med en administrasjon.

Fylkesordfører Terje Damman (Høyre) understreket tidligere i dag, at ingen ting er sikkert før endelig behandling.

Smiler ikke ennå

Ordfører i Farsund, Richard Ivar Buch, er delvis fornøyd. Eilert Sundt i Farsund skal bestå, mens studiestedet med yrkesfaglig retning i Vanse legges ned, ifølge vedtaket slik det er nå.

– Det er klart at dersom skolepolitikerne kan si at vi nå bygger ut Eilert Sundt før vi gjør noe med skolen på Lista, da skal jeg smile, men ikke før sier Buch til NRK.

Jan Kristensen

Lyngdalsordfører Jan Kristensen håper ikke vedtaket endrer seg i fylkestinget.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

I Lyngdal er ordfører Jan Kristensen fornøyd så langt. For han tror det kunne ha gått langt verre.

– Etter det jeg forstå av vedtaket i hovedutvalget i går, så var det splid i partigruppene. Fylkestinget er mye større, så det kan bli et annet vedtak. Men vi får bare jobbe fram mot fylkestingets behandling i desember, sier Kristensen.

Les også: Kommune mot kommune i kampen om skolene

Ny skole

I Søgne foreslo skolepolitikerne å bygge en ny skole. Diskusjonen har handlet om den skal legges ned eller renoveres. Nå ønsket et flertall av hovedutvalget for utdanning å bygge ny. Fylkestinget behandler saken på møtet 16. og 17. desember i år.