NRK Meny
Normal

Giske vil stoppe pøblene

Fotballpøblene skal stoppes. Kulturminister Trond Giske sier at utviklingen er alvorlig, og Regjeringen skal sette inn tiltak.

Sør Arena

Sør Arena

Foto: Frans Kjetså / NRK

Søndag utviklet det seg et rent masseslagsmål mellom Brann- og Startsupportere i Kristiansand.

Og Regjeringen setter nå i verk tiltak for å avverge bråk i forbindelse fotballkamper.

Kulturminister Trond Giske sier utviklingen er alvorlig.

Justisministeren og  sportsministeren vil sikre at familier er trygge på fotballkamper, men vil ikke bruke mer penger på å bekjempe slåssingen mellom såkalte casuals. De mener arenaene kan sikres med billige tiltak.

Casuals

Casuals er folk som møtes i nærheten av fotballarenaer for å slåss med hverandre. Ifølge Norges Fotballforbund (NFF) er de norske casuals-gruppene ikke typiske pøbler. Dette er folk med høy utdannelse og gode jobber, men de trigges av å slåss. Fordi de er utypiske, reagerer man kanskje for sent, sier visepresident Erik Loe i NFF. Tirsdag møtte NFF sportsminister Trond Giske (Ap) og justisminister Knut Storberget (Ap) for å utveksle informasjon og diskutere tiltak mot problemet. Det er ufattelig at folk bruker tid på dette. Vi vil ikke ha et samfunn der folk møtes for å slåss, sier Storberget.

Fire tiltak

Fire tiltak Justisministeren listet etter møtet opp fire områder hvor politiet sammen med fotballklubbene skal intensivere arbeidet. For det første skal det iverksettes flere forebyggende tiltak som å nekte folk adgang til arenaene. I tillegg skal det sjekkes hvor god kontakten mellom politidistriktene og klubbene er. Tiltak tre er nasjonalt, og innebærer gjennomgang av politidirektoratets rolle. Punkt fire er internasjonalt, hvor særlig samarbeidet med Schengen og EU er sentralt. Først virket fenomenet kuriøst når det ble diskutert i Europa, men vi har etter hvert erfart at dette er viktig å ta tak i, sier Storberget. Han vil ikke øke bevilgningene til politiet for å bekjempe problemet, men tror tilstrekkelige tiltak er mulig å gjennomføre med dagens bevilgninger.