Normal

Gir nye toner til folkekjær poet

Hun har laget en plate med og om stemmen og ordene til den folkekjære lyrikeren Rolf Jacobsen. Artisten Ingvild Koksvik bor i Farsund og er gjest på SørlandsScenen onsdag.

Ingvild Koksvik

Ingvild Koksvik er aktuell med ny plate om stemmen og ordene til den folkekjære lyrikeren Rolf Jacobsen.

Foto: Janne Aateigen / NRK

«Nattåpent» er tittelen på Ingvild Koksviks ferske plate, der hun selv og pianist Lars Jakob Rudjord fra Farsund har laget melodiene. Ingvild Koksvik har flyttet fra Oslo til Farsund der hun jobber som musiker og driver musikkfestival og plateselskap.

Fikk oppfordring

«Nattåpent» var Rolf Jacobsens siste diktsamling. Han skrev den etter at hans kone Petra døde i 1983 og samlingen solgte svært godt.

– For et par år siden spilte jeg og Lars Jakob Rudjord konsert på «Rolf Jacobsen Dagene» i hjemtraktene hans på Hamar. Etter den konserten ble vi spurt om vi ville komponere sanger til dikt av Rolf Jacobsen. Det gjorde vi. Vi hadde urfremføring for ett år siden og nå er plata ute, forteller Koksvik.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ingvild Koksvik

Ingvild Koksvik bor i Farsund og er gjest på SørlandsScenen onsdag.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Folkekjær dikter

Ingvild Koksvik er fascinert av det å skape musikk og stemninger til den kjente lyrikerens ord.

– For det første er det fantastiske dikt og kjempeflotte tekster. Det er veldig rike tekster som det er inspirerende å sette musikk til. Rolf Jacobsen er jo også en veldig folkekjær dikter som mange har et forhold til og da er det ekstra spennende å sette musikk til og tolke disse diktene.

En grønn poet

– Rolf Jacobsen var veldig opptatt av forholdet mellom natur og teknologi, og er kanskje den første grønne poeten. Men akkurat på denne platen er det kjærligheten som står i fokus, forklarer hun.

Hvordan jobber du med ordene hans?

– Først leser jeg tekstene, så føler jeg på om jeg får opp bilder, følelser eller stemninger fra tekstene. Deretter prøver jeg å omforme det til musikk. Det er en litt mystisk prosess, plutselig kan det komme en melodi til meg.

– En av sangene på plata kom til meg i dusjen, mens andre ganger setter jeg meg ned med teksten og prøver meg fram på pianoet. Det er ikke noen fasit på hvordan låtene blir til. Men når det føles riktig, så vet en at en har landet det, sier hun.

Poeten er med

På platen høres også Jacobsens stemme i tonesettingen av diktet «Broenes skjønnhet»?

– Det er gitt ut en lydbok der han leser egne dikt, og det var morsomt å bruke et utdrag. Han har jo en veldig fin stemme, sier Koksvik, som i høst blant annet skal spille i Kilden sammen med Kristiansand Symfoniorkester på den store konserten «Fremtiden er Uhørt».

Men først er hun gjest hos Janne Aateigen på SørlandsScenen på NRK P1, onsdag rundt halv fem.

Og torsdag ettermiddag skal musikkanmelder Øyvind Nyvoll plassere plata «Nattåpent» på anmelderskalaene fra en til ti.

Hør SørlandsScenen når det passer deg her.