Fra Kvinesdal til Nashville

For andre gang har Bjørn Wikøren vært i Nashville og spilt inn plate. Du møter countryartisten fra Kvinesdal på SørlandsScenen onsdag ettermiddag.

Bjørn Wikøren i NRK Sørlandets radiostudio

Bjørn Wikøren i NRK Sørlandets radiostudio for å fortelle om sin andre plateinnspilling i Nashville.

Foto: Janne Aateigen / NRK

Bjørn Wikøren vokste opp i Fjotland i Kvinesdal og musikken har han med seg fra oppveksten, forteller han.

– Kvinesdal er vel den mest amerikanske bygda i Norge og folk tok med seg mye countrymusikk hjem fra Amerika, sier Bjørn Wikøren.

– Så da jeg begynte med musikk måtte det bli country. Det er den musikken som ligger mitt hjerte nærmest, forklarer han.

Vil ha Nashville-lyden

– Det å spille inn musikk i Nashville er en helt spesiell opplevelse, fortsetter musikeren fra indre Agder.

Bjørn Wikøren fra Kvinesdal

Bjørn Wikøren fra Kvinesdal jaktet Nashville-lyd.

Foto: Janne Aateigen / NRK

– Når du kommer i studio og møter musikere du har sett navnene på i platecoveret til de gamle heltene dine, da er det stort å vite at de samme navnene skal stå på ditt eget platecover, nikker Bjørn Wikøren.

Wikøren har flere grunner til å spille inn musikken sin i Nashville. For i tillegg til å bruke musikere som har spilt på platene til de store countrystjernene, er han også ute etter den helt spesielle Nashville-"sounden" .

– Jeg var i Big Ears Studio og det lydbildet de kan klare å skape der borte er akkurat den lyden jeg vil ha på mine plater, sier han.

Da musikken var spilt inn reiste Bjørn Wikøren tilbake til Norge for å legge på vokalen. – Det gjør det enklere å spare innspilling av vokal og koring til du kommer hjem. Da slipper du tidspresset i studio, forklarer han.

Norsk countrysamarbeid

På plata «Your One and Only» har Bjørn Wikøren valgt en miks av coverlåter og nye låter.

– Coverlåtene på CD-en er sanger jeg hatt lyst til å spille inn lenge, mens de nye låtene er spesialskrevet til min stemme, sier han. Og det er kjente navn fra norsk countrymusikk som har levert sanger til stemmen fra Kvinesdal. Både Ottar «Big Hand» Johansen og Tore Andersen, som begge er belønnet med Spellemannspriser, har bidratt.

– Og tekstene handler om både kjærlighet og skilsmisser og om livet generelt, sier Wikøren.

De siste fjorten årene har Bjørn Wikøren hatt musikken som sitt levebrød.

– Det går helt fint å leve av musikken hvis du bare gjør jobben bra, forklarer han.

– Jeg spiller på alle slags scener fra brune puber til festivaler. Og så har jeg fått et trofast publikum i Danmark også etter hvert og det er veldig moro. Så nå gjelder det å komme seg på veien og fortsette å spre countrybudskapet, sier en smilende Bjørn Wikøren.

Onsdag sprer Bjørn Wikøren musikken sin på SørlandsScenen, og torsdag ettermiddag skal anmelder Øyvind Nyvoll plassere plate «Your One And Only» på skalaen fra en til ti.