NRK Meny
Normal

Forhindret HA-tattoo i Kristiansand

Hells Angels planla å starte en tatoveringsbutikk i Kristiansand. Men den kriminelle MC-klubben mislyktes med å få i gang tatoveringsvirksomheten.

Hells Angels

Politiet tar den planlagte tattooen som en nytt bevis på at Hells Angels forsøker å styrke sin posisjon på Sørlandet. (Illustrasjon)

Foto: PHILIPP GUELLAND / Afp

Politiet grep inn og forhindret at avtaler ble inngått.

– Sensasjonelt

Petter Gottschalk

Professor Petter Gottschalk ved BI. (Arkivfoto)

Foto: Frode Wik / NRK

Professor Petter Gottschalk ved BI har forsket på organisert kriminalitet og kriminelle MC-klubber. Han kan ikke huske tidligere tilfeller av at politi har klart å avsløre og forhindre et slikt foretak.

– Dette er sensasjonelt i Norge, så det er et veldig bra stykke arbeid av både politiet og kommunen, sier Gottschalk.

Neppe edle motiver

Trolig har ikke MC-klubben hatt edle motiver med å starte en tatoveringssjappe i hjertet av Sørlandet. Gottschalk sier tatoveringsbutikker ofte brukes til hvitvasking av penger.

– En tatoveringsbutikk er stort sett ikke lønnsom. Det de da gjør er å ta penger fra kriminalitet, for eksempel fra narkotikaomsetning, og inntektsfører det som tatoveringer. På den måten blir pengene hvitvasket, sier professoren.

Midt mellom kjerneområder

Ole Hortemo

Ole Hortemo i politiet i Kristiansand. (Arkivfoto)

Foto: Sander Heggheim/NRK

Politistasjonsjef Ole Hortemo mener den planlagte tattoen viser at HA har øynene rettet mot Kristiansand.

– Det er en av klubbene som har sine øyne rettet hit. Ikke nødvendigvis fordi de har som mål å etablere fullverdige klubb eller klubblokale her, men vi ligger midt mellom Skien og Stavanger, som har sine fullverdige klubber, sier Hortemo.

– Men de er jo interessert i å ha sitt domene også i denne delen, og lar ikke andre klubber overta markeder som er viktige for dem, sier politistasjonsjefen.

Nulltolleranse

HA på Norway Rock

Hells Angels er ikke velkommen på Norway Rock i juli.

Foto: Norway Rock Festival/privat

Men politiet har også øynene rettet mot Hells Angels.

Nylig ble Norway Rock Festival i Kvinesdal nærmest tvunget til å stenge alle som symboliserer støtte til kriminelle MC-klubber ute fra festivalen.

Festivalen har tidligere tillatt personer med Hells Angels-emblemer og lignende, men etter massivt press fra både politi og kommune sto festivalen i realiteten mellom å innføre nulltoleranse mot kriminelle MC-klubber eller å legge ned.

– Om det er et klubbhus eller om det er tatoveringssjappe, så ønsker vi å gripe direkte inn, sier Hortemo.

Og tatoveringsbransjen er intet unntak.

– Da går vi gjerne på eiere som allerede har en tattoo-sjappe, som har fått tilbud fra HA eller ande klubber om overtagelse, sier Hortemo.

Ber om tips

Han ber eiere av lag og lokaler om å kontakte politiet dersom HA eller lignende klubber kommer på døra med forretningsforslag.

– Vi er litt avhengig av publikum her, at folk gir tilbakemelding når de blir kontaktet av noen som de mener er MC-kriminelle. Da vil vi gjerne ha tips og innspill på dét, sier Hortemo.