– Fortsatt altfor få studentboliger på Sørlandet

Det er fremdeles behov for studentboliger på Sørlandet, ifølge Studentorganisasjonen i Agder. På tross av at det bygges flere studentboliger, må mange ty til det private leiemarkedet.

Universitetet i Agder
Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

Nestleder i Studentorganisasjonen i Agder, Tine Borg, mener at tilbudet for studentene kunne vært bedre:

– Vi skulle gjerne hatt flere studentboliger. Det bygges flere som åpner neste høst, og det vil sikkert hjelpe, men vi trenger flere. Hvis det hadde vært lettere å få tak i studentbolig ville flere studenter bodd i dem, sier hun.

Det er Studentsamskipnaden i Agder som tilbyr studentboligene i Kristiansand og Grimstad. De skal fordele 1400 studentboliger på studentene.

Cirka 800 av boligene ligger i Kristiansand og rundt 600 boliger ligger i Grimstad.

– Tilbudet er veldig mye bedre i Grimstad enn i Kristiansand hvor det er flere skoler som må kjempe om studentboligene, sier Borg og legger til:

– Hvis man regner gjennomsnittet av studentboliger på Sørlandet og tar utgangspunkt i studentene på UiA., så er det cirka 0,1 bolig per student. Det viser at tilbudet ikke er godt nok.

Student bur i campingvogn

I fjor måtte noen studenter bo i campingvogn ved studiestart. Studentorganisasjonen i Agder frykter en tøff bolighøst for studentene også i år.

Foto: Ane Lindahl/NRK

Presses ut på det private markedet

Eirik Nyberg

Regiondirektør i Forbrukerrådet i Agder, Eirik Nyberg, ber studentene være på vakt når de skal leie bolig.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

I mai til neste år skal 182 boenheter stå klare for studenter i Kristiansand. Men på tross av de nye boligene vil det fortsatt bli slik at mange må ty til det private markedet for å finne bolig.

Da er det to ting som er viktig å tenke på, mener regiondirektør i Forbrukerrådet i Agder, Eirik Nyberg.

– Det ene du må finne ut av er om utleieren er seriøs, og om boligen er i god stand. Det andre du må tenke på er om de du eventuelt skal bo med er seriøse, sier han.

Forbrukerrådet i Agder får overraskende ofte og i økende grad henvendelser om useriøse huseiere som ønsker å leie ut til studenter. Nyberg mener studentene må gjøre en litt grundigere jobb før de bestemmer seg for å leie en bolig.

– Sjekk om det brukes en standardkontrakt, hvordan utleier vil ha betalt og om boligen er i god stand før du leier, sier Nyberg.