Folkeflukt til syden

Rekordmange sørlendinger reiser utenlands for å slippe unna det dårlige sommerværet.

Strand

Sørlendinger lengter etter sol og varme.

Foto: Gunnar Lier / Scanpix

Flere reisebyråer i landsdelen opplever nå en reiseboom de ikke har sett maken til i juli måned.

Charterflyene fra Kristiansand lufthavn Kjevik er fullbooket, og folk som ønsker seg en impulsiv sydentur de nærmeste ukene, kan risikere å måtte fly via Nord-Norge.

- Vi har ikke noe særlig å tilby, for de nærmeste ukene er flyene helt fulle, forteller selgerleder Merethe Tellefsen i Ticket reisebyrå i Kristiansand.

- Det er jo fellesferie og alle vil avgårde. Hvis de vil reise nå umiddelbart, så kan det være et par plasser ledig fra Molde eller Trondheim. Men i Sør-Norge er alt fullt, sier Tellefsen.

Hun mener situasjonen er svært unormal for landsdelen, som ellers pleier å være preget av sol og sommer.

Enorm pågang

Hos Reisebutikken i Arendal forteller seniorkonsulent Irene Tønnesen at hun aldri tidligere har opplevd at sørlendinger i slik skala rømmer landsdelen i juli måned.

- Nei, ikke så ille som det er nå. Og det er jo selvfølgelig det dårlige været som må ta skylden, sier Tønnessen

- Det er folkeflukt, og det går i ett hele dagen, legger hun til.

 

Trege sørlendinger

Det lønner seg å være ute i god tid skal man sikre seg flybilletter til det solfylte syden i perioder hvor store deler av befolkningen har ferie på en gang. Og akkurat det er sørlendingene ikke så veldig flinke til, mener Grethe Tellefsen hos Ticket.

- Vi sitter gjerne på gjerdet og ser om vi får en fin sørlandssommer, for da vil vi ut i båten eller i snekka å ha det fantastisk fint. Dermed venter mange med å bestille. Når vi da får ei værmelding som indikerer ei uke med bare regn, da skal alle på tur samtidig. I år viste dette seg å bli i seineste laget for de fleste, forteller Tellefsen.

Hun innrømmer at det er frustrerende å ikke klare å hjelpe alle dem som ønsker seg bort.

 

Kan bli rekordvåt juli

På de første ti dagene i juli er det på Kjevik registrert nesten dobbelt så mye nedbør som det normalt faller i løpet av hele måneden. Fortsatt gjenstår rundt to tredeler av sommermåneden, og det kan dermed være duket for en rekordvåt juli måned på Sørlandet, opplyser værstatistiker Bernt Lie til NRK Sørlandet.

Men til de av oss som ennå ikke har klart å sikre seg en billett ut av gråværet, bringer værstatistiker Lie et snev av håp. Basert på sine observasjoner og tidligere erfaringer, tror Lie at sommerværet, slik vi ønsker å ha det, er like om hjørnet.

- Jeg vil nå syns det var rart om det ikke blir en endring til det vesentlig tørrere og vesentlig varmere fra femtende, sekstende, syttende juli, sier Lie.