Flere tusen lærere aksjonerte

Totalt 2000 lærere og sympatisører møtte frem under to store streikearrangement i Kristiansand og Arendal torsdag kveld. Etter at streiken ble trappet opp, er nå 900 lærere i streik på Sørlandet.

Nærmere 1000 lærere møtte opp i en stor streikedemonstrasjon i Arendal torsdag.

Både streikende og ikke streikende lærere fra hele Aust-Agder møtte frem og gikk ved 18-tiden i en felles marsj fra Torget og inn til Pollen i Arendal sentrum. Der ble det båret bannere, og ropt slagord til støtte for den pågående lærerstreiken.

– En glede å lede streiken

En eldre fortøyd treskute, fortøyd innerst i Pollen fungerte som scene, og en rekke appeller ble møtt av applaus og jubel fra de fremmøtte.

Geir Linden

Streikeleder i Aust-Agder, Geir Lindgren er imponert over lærernes engasjement.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Streikeleder i Aust-Agder, Geir Lindgren som startet markeringen med å rose medlemmene sine, sier til NRK at han er imponert over streikemoralen og kreativiteten som lærerne nå viser.

– Det er en stor glede å være streikeleder når folk er så engasjerte.

– Dette er ikke en streik om enkelte punkter, eller detaljer. Det handler om mye større ting.

– Ikke dempet streikevilje

Selv om lærerorganisasjonene og arbeidsgiver KS i dag har møttes for sonderinger, har dette ikke lagt noen demper på markeringen i Arendal, mener Lindgren.

– Nei, streikeviljen er like sterk, men vi er selvsagt glade for at det skjer noe igjen, forsikrer han.

Saken fortsetter under:

Musikk og slagord

Under arrangementet ble det holdt tale av Jon P. Knudsen, førsteamanuensis ved Institutt for arbeidsliv og innovasjon ved Universitetet i Agder.

Knudsen har tidligere skrevet en kronikk om "lærere og tillit", og la også her vekt på at lærerne må få tilbake tilliten i samfunnet.

Ellers ble det appell ved Tore Fjørtoft som selv er rektor, og sentralstyremedlem i Utdanningsforbundet, og fra Trude Jacobsen, fungerende fylkesleder i Aust-Agder.

KS ikke til stede

Selv om Arendal i ettermiddag har vær preget av streikende lærere, har ikke

Jan Inge Tungesvik, leder KS Agder

Regiondirektør i KS Agder, ville gjerne ha vært til stede under lærermarkeringen.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

representanter fra arbeidsgiveren KS vært til stede under arrangementet.

Regiondirektør i KS Agder, Jan-Inge Tungesvik forteller at han gjerne kunne ha fått seg markeringen, men at han er på reise og dermed ikke kan komme til Arendal.

– Selv om vi er to motparter i en konflikt er vi ikke uvenner, sier han, og understreker at det bra å lytte på motparten.

Heller ikke styreleder i KS Agder, Arne Thomassen kan være til stede under markeringen, og er på et seminar på Lyngør.

Glad for å bli tatt ut i streik

Men det er ikke bare i Arendal mange lærere møtte opp til kamp i torsdag kveld. På torget i Kristiansand samlet det seg lærere fra hele Vest-Agder.

Blant dem Christine Fliid Stensrød Hun har kun jobbet som lærer i ett år, likevel synes hun det er fint at hun er tatt ut i streik.

– Jeg synes det er fint at jeg har blitt tatt ut i streik, ja. Jeg har egentlig ventet på det. Det er en veldig viktig sak, sier hun til NRK.no.

– Jeg ser hvor lang tid vårt arbeid tar, og jeg forstår at det ikke er mulig å gjøre det mellom 8 og 16 med undervisning i tillegg. Hvis man ønsker en dårligere skole, er dette veien å gå. Det vil ikke jeg, heller ikke kollegene mine.

Streiken er trappet opp.