Øker fra fem til åtte daglige avganger

Fra 14. desember blir det flere togavganger på Sørlandsbanen. Dette skal gi tilnærmet totimers frekvens mellom Oslo og Stavanger.

NSB Signatur tog

Nye togavganger vil bety rundt 100.000 flere passasjerer innen 2017.

Foto: Berge, Asbjørn Odd / Asbjørn Odd Berge/NRK

Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen i Mo i Rana

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sier den nye satsingen vil koste rundt 20 millioner kroner.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Vi foreslår i budsjettet å doble antall avganger på Sørlandsbanen, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til NRK.

Fra desember skal antall avganger på hverdager økes fra fem til åtte mellom Oslo og Kristiansand, og fra fire til sju mellom Oslo og Stavanger. Frekvensen skal også øke noe i helgene.

– Dette vil bli bedre for alle og vil gi jobbpendlerne en ny og bedre hverdag, sier Solvik-Olsen.

100.000 flere togreisende

– Når folk i dag ofte må vente 3 timer på å kunne ta toget hjem igjen fra der de har vært, er det lettere for folk å bruke bil. Får vi økt antall avganger tror jeg bilbruken vil gå ned og tog blir et mer attraktiv tilbud, sier samferdselsministeren.

Han påpeker at det på tross av de økte avgangene, ikke skal fjernes noen stopp.

Regjeringen legger vekt på en helhetlig samferdselsplanlegging med gode overgangsmuligheter, slik at passasjerene opplever en så sømløs reise som mulig.

– I utgangspunktet skal vi ikke fjerne noen stopp på ruten. I tillegg ønsker vi å koble Arendalsbanen på Sørlandsbanen slik at flere kan nyte godt av det nye tilbudet, sier Solvik-Olsen.

NSB anslår at det vil være rundt 100.000 flere togreisende i 2017. Til sammenligning var det 1 million reisende i hele 2013.

Pendlerne fornøyde

Terje Høyland

Terje Høyland, leder av Vest-Agder Pendlerforening, er positiv, men også litt skeptisk til løftene fra samferdselsministeren.

Foto: Frans Kjetså / NRK

– Jeg er i utgangspunktet veldig positiv til flere avganger, men jeg vil se ruteplanen for å se hvordan den er tilpasset jobbpendlerne, sier Terje Høyland, leder av Pendlerforeningen i Vest-Agder

Han håper det blir stopp på alle stasjonene mellom Kristiansand og Sira.

Samferdselsministeren sier tiltaket vil koste rundt 20 millioner kroner.

God følelse

– Det føles utrolig godt etter mange år i opposisjon og vise at et slikt tilbud er mulig å få til, sier Solvik-Olsen.

Han forklarer at dette er noe de har jobbet for i flere år og et forslag den rødgrønne regjeringen ikke trodde var mulig å få til.

– Vi viser at dette er mulig å få til, sier samferdselsministeren.