NRK Meny
Normal

Fikk tips om at Widerøe-pilot kunne ha promille

Politiet hentet en pilot ut av flyet like før avgang, etter tips om at han var påvirket av alkohol.

En Widerøe-pilot i Kristiansand ble søndag hentet av politiet inne på et fly, mistenkt for å ha vært alkoholpåvirket. Politiadvokat Hellek Rue sier politiet aksjonerte etter tips.

En Widerøe-pilot ble søndag morgen hentet av politiet inne på et fly på Kristiansand lufthavn Kjevik, mistenkt for å ha vært alkoholpåvirket.

Det var VG som først omtalte saken, og politiet opplyste til avisen at det var snakk om en rutinekontroll.

Politiadvokat Hellek Rue sier til NRK at politiet aksjonerte mot flyet etter et konkret tips om en mulig promillekjøring.

– Politiet fikk et tips om en mulig påvirkning av en av Widerøes piloter. En politipatrulje fra Kristiansand kjørte til Kjevik og på bakgrunn av observasjoner av mannskapet på flyet, ble piloten tatt med til blodprøvetagning på stasjonen, sier Rue.

Fikk mistanken bekreftet

Rue sier politipatruljen fikk bekreftet den mistanken som tipset hadde skapt da de var om bord på flyet. På den bakgrunn ble han tatt med til stasjonen for blodprøvetagning. Nå sendes blodprøvene til analyse.

– Når analysen foreligger vil vi se om det er grunnlag for videre etterforskning. Vi må avvente svar på prøven før vi vet noe mer om hvor høy promille piloten eventuelt hadde, sier Rue.

– Hvor alvorlig er denne saken?

– Det er alvorlig at en pilot som skal fly en flyrute kan være påvirket av alkohol. Det er pliktmessig avhold for piloter åtte timer før avreise, så det er det han er siktet for og som er bakgrunnen for blodprøvetagninga, sier Rue.

Er fratatt sertifikatene

Informasjonssjef Silje Brandvoll i Widerøe sier til NRK at piloten er tatt av flyvning inntil resultatet av blodprøven er klart. Sertifikatene hans er suspendert inntil videre, ifølge Brandvoll.

Dersom det viser seg at piloten hadde promille, vil det få følger, ifølge Brandvoll.

– Det vil bli en politisak, for det er krav om totalavhold i Luftfartsloven. Det vil også bli en personalsak hos oss, der har vi rutiner på hvordan vi håndterer slike episoder.