Fikk kjempekveite i trålen

Rekefisker Dagfinn Pettersen fra Grimstad fikk ei kjempekveite på godt over 150 kilo i reketrålen sin. Fiskeskivene er så store som bildekk.

Dagfinn Pettersen med kjempekveite

Dagfinn Pettersen fikk storfangst natt til torsdag. Reker i store mengder havnet i trålen, men det blir lommerusk sammenliknet med denne ruggen.

Foto: Atle Nilsen

Han var på jakt etter reker, men endte også opp med noe langt større i trålposen, skriver Agderposten.no.

Fire mil på utsida av Hesnes i Grimstad dro Dagfinn Pettersen og Atle Nilsen opp den største kveita de noensinne hadde sett.

– Jeg så han ikke før vi hadde fått tømt trålposen i båten og ble ganske overrasket. Vi ha fått mye rart i trålen, både juletre og rustne oljefat, men aldri noe så stort som denne kveita, sier Pettersen til NRK.

Sprengte vekta

Kveita fikk tau rundt halen, men storfiskerne turde ikke heise den opp før de var innaskjærs. Men kveita lot seg ikke rikke.

Fisken var så tung at den måtte fraktes på truck da de kom til havn. Vel plassert på vekta kunne fiskerne konstatere at fisken faktisk var for stor for vekta.

Vekta viste 150,4 kilo – lenger gikk den ikke. Da var hodet på fisken kappet av. Hodet ble veid for seg til 11,26 kilo. Så med hode og kropp veide fisken over 160 kilo.

Sjelden fangst i sør

Storfangsten ble levert hos Fiskernes Salgslag i Grimstad, men de fikk ikke noen norske kunder til å kjøpe den. Dermed ble den solgt til Sverige.

– Noe så stort har vi ikke vært i nærheten av de siste 20 år, Svein Ture Gundersen, ved salgslaget.

Svein Ture Gundersen

Kveite på 150 kilo er grov i kjøttet, og ei skrive får knapt plass i gryta, sier Svein Ture Gundersen.

Foto: Mikael Helvig

Kveite på 60 og 40 og torsk på 20 kilo hender det havner i salgsdisken, men kveite på over 150 kilo er veldig sjeldent her på Sørlandet. Storkveita får man mest nord for Ålesund, ifølge Gundersen

– Vi prøver å bli kvitt fisken innenlands, for det lønner seg for både oss og fiskerne, men det er dessverre sånn at den er for stor til at noen vil ha den. Fisken koster flere tuen kroner og det blir mye penger for ett produkt. Du har mat til godt over 200 mennesker i en sånn fisk.

– Skulle vi solgt den for butikkpris koster den 285 kroner kiloen, sier Gundersen.

Kveiteskivene vil bli på størrelse med et bilhjul og litt vanskelig å trekke i gryta. Trolig blir fisken solgt til en storgrossist og delt opp og fordelt til flere fiskeutsalg.