NRK Meny
Normal

Fengslet lege nektes kreftsjekk

En promilledømt lege frykter for livet dersom han ikke får oppsøke en kreftspesialist. Arendal fengsel mener undersøkelsen kan vente.

Arendal fengsel

En innsatt ved Arendal fengsel blir nektet en kreftsjekk. Mannen sitter fengslet for promillekjøring.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

I avslaget skriver Arendal fengslet at mannen kan oppsøke den private klinikken når han blir løslatt i august. Legen soner en dom på ti måneders fengsel for fyllekjøring, skriver Agderposten.

– Jeg frykter det da kan være for sent, sier mannen til avisen. Han får støtte av sin egen fastlege.

«Det haster nå. Han har et spesielt behov grunnet kreftspredning og raskt vekttap» skriver fastlegen i et brev til fengselet.

Aggressiv

Den fengslede legen ble i april i fjor operert for prostatakreft. Under operasjonen ble det konstatert at sykdommen hadde kommet mye lenger en røntgenundersøkelsene viste. Kreftsykdommen viste seg også å være langt mer aggressiv.

Arendal fengsel mener på sin side at mannes helsetilstand er stabil og at det ikke er noe umiddelbart behov for undersøkelse. Vurderingen er gjort at en spesialist i kirurgi og urologi.

Liv og helse ikke i fare

– Det er ikke grunnlag for å hevde at vi setter liv og helse i fare når vi i dette konkrete tilfellet har avslått en søknad om konsultasjon på et privat sykehus, sier fengselsleder Frank M.T. Johansen til Agderposten.

Fylkeslege i Aust-Agder, Anne Sofie Syvertsen, sier innsatte i norske fengsel ikke kan forvente å kunne velge helsetjenester på lik linje med vanlige folk.

– Alle innsatte har ifølge pasientrettighetsloven rett til nødvendig helsehjelp. Men de kan ikke som alle andre velge fritt mellom det som finnes av private tilbud, sier Syvertsen.