NRK Meny
Normal

Får slakt etter gjentatte asyl-avslag

Vidar Kleppe kritiseres for sin behandling av asylsaker i Utlendingsnemnda. – Vi frykter innvandringskritiske holdninger går ut over dømmekraften i enkeltsaker, sier NOAS.

Vidar Kleppe har fått slakt for sin behandling av asylsaker i Utlendingsnemnda. Kun én av ti saker Kleppe har vært med å avgjøre har endt med opphold.

Vidar Kleppe møtte NOAS til debatt i Sørlandssendinga.

Antirasistisk senter og Norsk Organisasjon for asylsøkere mener politiker Vidar Kleppe misbruker sitt verv i Utlendingsnemnda (UNE) ved å gi for mange avslag på asylsøknader.

Til Dagbladet, som først omtalte saken, uttaler Antirasistisk Senter at Kleppe «leker gud med sårbare og forsvarsløse mennesker».

Rune Berglund Steen

Leder i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, har uttalt til Dagbladet at Kleppe «leker gud med sårbare og forsvarsløse mennesker».

Foto: Finn Ståle Felberg / Antirasistisk senter

– Med Vidar Kleppe i nemnda fikk én av ti asyl. Gjennomsnittet er én av to. Vi er kritiske til at folk bruker Utlendingsnemnda til å utøve politikk, sier Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver i NOAS, til NRK.

– Holdningene går utover dømmekraften

Kleppe fnyser av påstandene om at han misbruker sitt verv i UNE, samtidig som han er bystyrepolitiker for Demokratene i Kristiansand.

– Jeg er meget grundig på jobben jeg gjør. Jeg har, i motsetning til NOAS, en helhetlig politikk på alle samfunnsområder. Det faller på sin egen urimelighet at de mener jeg er for streng når de ikke engang har sett sakene, sier han.

– Har noen kompetanse på asylsøkere og den norske asylindustrien, så er det meg, fortsetter Kleppe.

Jon-Ole Martinsen, Noas

Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver i NOAS.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

NOAS mener UNE bør bestå av sakkyndige, som de mener har bedre kompetanse enn politikere.

– Når han bruker ord som «asylindustrien» så sier det mye om holdningene hans. Vi frykter disse holdningene går ut over dømmekraften i enkeltsaker. Når man har såpass politiske føringer kan det fort få en negativ vinkling, sier Martinsen.

Kan dere dokumentere påstandene om at han er for streng?

– Hvis man har gitt ni av ti avslag, så er det i strid med praksisen vi ser i UNE, sier seniorrådgiveren.

Kleppe: – Jeg er på linje med det norske folk

Kleppe holdt i i fjor appell under et torvmøte i regi av Pegida (Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten) i Kristiansand. Han har i media ofte fått stempel på seg for å være innvandringskritisk.

Vidar Kleppe, leder for partiet Demokratene

Vidar Kleppe, leder for partiet Demokratene.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

– Innvandringskritisk? Jeg er på linje med det norske folk. Når de ikke kan si hvor de er fra og hvem de er, så skal de ikke få opphold i Norge. NOAS driver en demonisering av meg fordi jeg er imot fri innvandring, sier Kleppe.

NOAS påpeker at de ønsker en mest mulig rettssikker behandling av sakene som kommer opp i nemnda.

– Vår agenda er at flyktningkommisjonen skal følges, sier Martinsen.