NRK Meny
Normal

– Det Vidar Kleppe sier er uakseptabelt

Bystyrerepresentant Vidar Kleppe blander sammen uhyrlige handlinger i Syria og fredelige norske muslimer. Det mener Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Sunniva Ørstavik

– Dessverre ser vi at jo mer folk med makt og myndighet bidrar til feilaktige sammenligninger, jo større feste får de i befolkningen, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Foto: JON-ARE BERG-JACOBSEN / LDO

– Jeg synes at alle muslimske trossamfunn i Norge bør fratas den økonomiske støtten, sa Vidar Kleppe fra Demokratene til NRK etter at han mandag holdt en appell på Pegida-markeringen i Kristiansand.

Kleppe snakket både om ekstreme islamister og muslimer som gruppe. Nå får han refs av Likestillings- og diskrimineringsombudet.

– Vi kan ikke betale hundrevis av millioner kroner hvert eneste år for at muslimer skal få vokse og gro i Norge.

Vidar Kleppe / Til NRK

Uakseptabel blanding

– Jeg synes Kleppes sammenligning av uhyrlige handlinger fra IS i Syria med helt vanlige muslimer i Norge er uakseptabelt. Det bidrar til økt hat mot muslimer, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Hun understreker at det viktigste er å ikke bidra til å bygge opp under feilaktige fordommer mot naboer og venner, fordi fordommer slår rot.

– Derfor maner jeg til et veldig viktig ytringsansvar vi alle har.

– Jeg treffer mange unge muslimer som er fortvilet over at de til stadighet blir bedt om å forsvare handlinger utført av terrorister i andre land. Da må vi – og særlig politikerene våre – holde seg for gode til å dra de sammenligningene, sier Ørstavik.

– Han generaliserer grufulle handlinger opp mot den vanlige norske borger som er muslim, og det er ikke greit.

Sunniva Ørstavik / Likestillings- og diskrimineringsombudet

Kleppe står på sitt

Vidar Kleppe vil ikke høre snakk om at han ha gått for langt. Han avviser sammenblanding.

Vidar Kleppe, leder for partiet Demokratene

– Jeg synes det er en ærlig sak for en folkevalgt å si at jeg vil kutte ut all støtte til muslimske trossamfunn, sier Vidar Kleppe (Demokratene).

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX
Akmar Ali,

Akmal Ali, imam i moskeen i Kristiansand og leder i Muslimsk Union i Agder synes det er både feil og urettferdig å kritisere en hel gruppe for det noen få mennesker gjør av terror og kriminalitet.

Foto: NRK
Pegida Demonstrasjon Vidar Kleppe

Tidligere leder i SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) Arne Tumyr hilste på Vidar Kleppe før markeringen startet.

Foto: Thomas Sommerset / NRK

– Jeg er alltid tindrende klar i mine meninger. Norge er en kristen nasjon som aldri skal bli muslimsk. Ombudet bør sette seg bedre inn i trusselen fra radikale nettverk.

– Hvor opptatt er du av å ikke henge ut folk unødvendig?

– Jeg er alltid opptatt av det. Men jeg er også opptatt av å bruke ytringsfriheten og si hva jeg mener er best for det norske samfunnet, sier Kleppe.

Han mener det er en ærlig sak at han som politiker vil kutte pengestøtten til muslimske trossamfunn.

Imam reagerer

Imam Akmal Ali i Muslimsk Union i Agder reagerer på Kleppes uttalelser.

– Å generalisere er helt galt. Kutt av pengestøtte er et urimelig krav. Det begrenser trosfriheten. Det er diskriminering av en hel gruppe, sier Ali.

Ordføreren i Kristiansand har heller ikke noe til overs for å skjære alle over en kam.

– Vi kan ikke diskriminere spesielle trosgrupper. Kristne er svært ulike. Det samme er muslimer, sier ordfører Arvid Grundekjøn (H).

NETT-TV: Debatten på torvet

Bystyrerepresentantene Vidar Kleppe (D) og Alf Holmelid (SV) havnet i heftig diskusjon etter Kleppe holdt appell til støtte for Pegida i Kristiansand.