De skulle bare lade lekebilen, så skjedde dette

En familie på tre reddet seg selv ut av huset da en lader til en fjernstyrt bil tok fyr. Her er rådene som bør følge julegaven.

Batteri startet boligbrann

Brannen startet i laderen til denne fjernstyrte bilen. Batteriet og laderen lå på toppen av den samme benken.

Foto: Østre Agder brannvesen

Klokken halv fire om natta startet det å brenne i et batteri til en fjernstyrt bil som stod til lading på et soverom.

Familien på tre fra Froland våknet av røykvarsleren som ulte. Gutten i familien kom seg ut av soverommet der det brant, og fikk lukket døren til rommet. Hele familien kom seg raskt ut av huset.

– Familien kan trolig takke en fungerende røykvarsler for at det gikk bra. Siden soveromsdøren ble lukket, sloknet brannen av seg selv, sier overbefalsvakt i Østre Agder brannvesen, Petter Vinje Svendsen.

Bildet av sengen på soverommet hvor brannen startet

Bildet av sengen på soverommet der brannen startet.

Foto: Østre Agder brannvesen

Velg en god lader

Gunnar Inge Gusdal fra nettbutikken Elefun selger elektroniske leker som radiostyrte biler og droner. Han sier det er viktig med en god lader og god sikkerhet rundt ladingen for å unngå brann.

Hos Elefun informerer de om laderutiner når en forbruker handler. Gusdal tror de fleste ikke leser bruksanvisninger godt nok, og mener butikkene bør bli flinkere til å informere om laderutiner.

– Man må passe på å ha riktig lader til batteriet. Bruker man feil lader kan det ta fyr. Et sikkerhetstiltak er å bruke en brannsikker ladepose. Det er ikke kjempekostbart og det kveler flammene, mener Gusdal.

Mange uten brannvarsler

Helena Andersson ved brannforebyggende avdeling i Kristiansand-regionen brann og redning sier brannfaren stadig øker ettersom nordmenn har mer og mer elektronisk utstyr i huset.

– Jeg frykter at mange nordmenn ikke tar brannfare på alvor. Statistikken sier at 500.000 nordmenn legger seg hver kveld uten fungerende brannvarsler, sier Andersson.

Hun oppfordrer alle til å sjekke batteriet i brannvarsleren.

Det sees et tydelig varme og røykskille på veggene ca 1 meter over gulvet

Her er benken hvor batteri og lader stod fjernet (under venstre vindu). På bildet sees et tydelig varme- og røykskille på veggene cirka én meter over gulvet. Det er naturlig fordi varm røyk og branngasser stiger oppover.

Foto: Østre Agder brannvesen

– Ikke lad mens du sover

Brannvesenet håper brannen i Froland kan være en oppvekker for folk nå i førjulstida og deler velvillig gode råd:

  • Sjekk røykvarslere hver måned, og bytt batteri hvert år.
  • Lad aldri større batteripakker uten at du er til stede og våken. Dette gjelder lading av batterier til blant annet droner, fjernstyrte biler, bærbar pc og lignende.
  • Lad mobiltelefonen når du er våken.
  • Lukk vinduer og dører inn til rommet der det brenner, da begrenses tilgangen til oksygen.
  • Hold årlige brannøvelser slik at alle i huset vet hva de skal gjøre når røykvarsleren piper midt på natta. Det er det du har øvd på som hjelper deg ut fra en røykfylt bolig.

Rømte ut av huset

Da brannvesenet kom til huset i Froland natt til mandag var de tre familiemedlemmene og familiens hund på utsiden. Huset var fylt av røyk, men det var ingen synlige flammer.

– Vi sendte inn røykdykkere, men det var kun glør igjen inne på soverommet. Vi brukte ikke mange liter vann, sier Svendsen.

Han sier familien gjorde rett i ikke å bruke brannslukningsapparat for å prøve å slukke brannen denne gangen.

– De valgte å rømme ut. Det var riktig i denne situasjonen. Ikke vær overmodig og utsett deg selv for fare. Er det mye røyk så kom deg ut, oppfordrer Svendsen.

Benk med batteri, lader og fjernstyrt bil ble tatt ut i brann i FroLAND

Benken med batteri, lader og fjernstyrt bil ble båret ut.

Foto: Østre Agder brannvesen