NRK Meny
Normal

Denne 17-åringen ønsker seg noe helt spesielt

Margarita R. Fokkens (17) har bursdag noen dager før julaften og er vant til gavedryss desember. I år står det noe helt spesielt på ønskelista.

Margarita Rivera Fokkens

Margarita Rivera Fokkens fra Tvedestrand har et stort bursdagsønske når hun fyller 18 år neste uke; Å hjelpe flyktningene i Hellas.

Foto: NRK / Marianne Stene

14. desember fyller Margerita Rivera Fokkens fra Sandøya i Tvedestrand 18 år, men i stedet for førerkort eller bytur på utesteder hun endelig er gammel til å komme inn på, ønsker Margarita seg flybillett til Hellas for å hjelpe båtflyktningene på Chios.

– Jeg er ikke så veldig materialistisk av meg, jeg har alt jeg trenger. Jeg vil heller ønske meg klær, utstyr og penger som jeg bruke på dem som virkelig trenger det, sier den hjertevarme 17-åringen.

Ønsker seg alt fra undertøy til kjeks

Til daglig går Margarita på Dahlske videregående skole og bor på hybel i Grimstad.

Det var fra sin lille studentleilighet at hun fulgte med på NRKs flyktningdugnad i september, og tenkte at hun så veldig gjerne ville hjelpe.

Margarita Rivera Fokkens

Margarita studerer musikk på Dahlske videregående i Grimstad. Juleferien skal hun bruke på en litt utradisjonell måte.

Foto: NRK / Marianne Stene

– Men jeg har jo ikke mye penger igjen etter lån og utgifter er betalt. Så da begynte jeg å vurdere hvilke andre muligheter jeg hadde, forteller hun.

Bursdagen i desember var en gylden anledning til å ønske seg ting – ikke til seg selv, men til flyktningene i Hellas.

– Alt fra undertøy til kjeks. De trenger basisting som tørre klær og mat, sier Margarita, som nå har startet en innsamlingsaksjon.

Ekstrem velvilje fra frivillige

Leder i hjelpeorganisasjonen «Dråpen i havet», Trude Jacobsen, har ikke hørt om liknende gaveønske og applauderer initiativet.

– Det er kjempebra at unge ønsker å hjelpe, og prioriterer frivillig arbeid fremfor det materialistiske, sier Jacobsen.

Hun forteller at de per i dag har cirka 50 frivillige på Lesvos og 15 på Chios, bare de siste tre månedene har 500 frivillige reist ned for å hjelpe den fortvilte situasjonen.

Trude Jacobsen, Dråpen i Havet

Trude Jacobsen, leder i hjelpeorganisasjonen Dråpen i havet, syns det er kjempebra at unge vil hjelpe, men minner samtidig om at det bli et tøft møte med flyktningene i Helles.

Foto: Privat

– Vi opplever en ekstrem velvilje for tiden, sier leder for hjelpeorganisasjonen som sist helg vant pris for sitt frivillighetsarbeid i Hellas.

Må forberede seg på tøffe situasjoner

Selv om 17-åringens ønske er velmenende, møtte hun likevel skepsis fra familien. De var bekymret for sikkerheten til tenåringsjenta.

– Jeg regnet med at det ville bli noe motstand, og det respekterer jeg, sier hun, og forteller at moren blir med som reisefølge på turen.

Jacobsen støtter avgjørelsen.

– Vi anbefaler egentlig ingen under 25 år å reise. Man kan komme opp i mange tøffe situasjoner. Mennesker som er nedkjølte, i sjokk og med stygge krigsskader, sier Jacobsen.

Margarita er klar over at det kan bli mye å ta inn over seg.

– Det vil nok bli veldig sterkt. Det er vanskelig å forberede seg, men jeg regner med at jeg vil kjenne på utilstrekkelighet. Jeg kan ikke forandre verden, men jeg kan gi et bidrag, sier bursdagsjenta.