Bekymret for kraftledninger som er farlig nær bakken

Kraftselskap ber publikum holde seg unna kraftlinjene. Store snømengder i fjellet kan skape livsfarlige situasjoner.

Kraftlinje Åseral

Agder Energi sine montører sikret nedsnødde kraftlinjer i Åseral i dag.

– Nå har vi 22 kilovolt høyspentlinjer som stedvis har lav høyde over snøen. Vi vil på det sterkeste fremheve at det er forbundet med den absolutte livsfare å komme for nær slike anlegg, advarer kommunikasjonsdirektør i Agder Energi, Christian Altmann.

Agder Energi er kraftleverandør for Sørlandet, og selskapet sender nå sine montører opp til blant annet Ljosland og Bortelid for å sette opp gjerder rundt kraftsentrene og rydde snø der ledningene kommer for nære terrenget.

Livsfarlige kraftledninger

Enkelte steder i fjellet på Agder er snødybden flere meter høy. Å komme borti kraftlinjene kan være livsfarlig.

Det er svært farlig å ta på ledninger med skistaver eller med hendene.

– Folk må også unngå å komme nær vegetasjon som er i kontakt med kraftledningene, sier Hanne Liv Refsnes, seniorrådgiver kommunikasjon i Agder Energi.

Kraftlinje Bortelid

Kraftlinjer ved Bortelidseter.

Foto: Agder Energi

– Vi vil også oppfordre om at publikum melder fra til 07272 hvis de observerer farlige forhold der folk ferdes, eller at det er fare for at folk uforvarende kan komme i nærheten av lave luftledninger eller transformatorer. Det sier kommunikasjonsdirektør i kraftselskapet, Christian Altmann.

Mer nedbør og mye folk

Yr. no melder om mer snø og sludd i høyrere strøk fra fredag og gjennom helga.

Snø på Bortelid

Innesnødde hytter på Bortelid.

Foto: Atle Skoglie

– Snøen legger seg på kraftlinjene, og sammen med is og vind så tynges ledningene ned mot terrenget. Ofte er terrenget svært høyt pga brøytekanter og brøytefonner så avstanden til kraftledningene blir urovekkende liten, sier Refnes.

Vinterferien starter i Rogaland førstkommende helg, og det er forventet økt besøk til Bortelid-området. Om vel en uke er det vinterferie i Aust-og Vest-Agder.

Mange skispor går også under eller i nærheten av strømnettet og trafobokser.

– Vi oppfordrer alle som ferdes ute i naturen og i nærheten av våre linjenett om å melde ifra hvis de observerer ledninger i ekstrem lav høyde over bakken, sier Refnes.

– Nå overvåker vi situasjonen tett for å sikre publikumm og for å unngå skader på linjene. I morgen blir det befaring mot Nåvatnet i Åseral, sier hun.