Nå er dette forbudt på skolen

Fra i høst er det slutt på snus og røyk i den videregående skolen. Både for elever, lærlinger i praksisplass og noen steder er det også forbudt for lærere.

snus

Tusenvis av elever ved videregående skoler må nå kutte snusen i skoletida. Totalforbudet er innført, og det vanker anmerkning om du blir tatt.

Foto: Tora Krogh / NRK

– Vi har forklart elevene om denne loven nå, og hvordan reglene gjelder, sier studierektor ved Sam Eyde videregående skole, Jon Tveito.

1. juli ble det innført totalforbud mot tobakk i skoletida. Det betyr at elevene som nå starter på videregående skole, ikke får lov å forsyne seg av dåsa i skoletida.

I alle fall vil de bli straffa dersom de blir oppdaga med røyk eller snus, sier Tveito:

– Vi har miljøvakter i friminuttene, og dersom de oppdager at noen snuser eller røyker, vil eleven få anmerkning.

Forbud også for lærlinger

Heller ikke elever som går i lære skal ha lov til å snuse på arbeidsplassen, siden de er i opplæring. Loven sier at forbudet gjelder i skoletida, og dermed kommer også lærlingene inn under reglene.

– Ja, så lenge loven sier at det er forbud i skoletida, vil også dette gjelde lærlinger på arbeidsplassen, siden de er i opplæring, sier Tveito.

Lærerne slipper ikke unna

Ifølge Tveito, er det opp til hver enkelt skole om tobakksforbudet skal gjelde de ansatte. Ved Sam Eyde har man bestemt at alle skal skjæres over en kam:

– Det kan nok bli en utfordring for lærere som røyker eller snuser, og derfor har vi også tilbudt dem røykeavvenningskurs.

Tror du det kan bli noen tøffe uker for mange?

– Ja, det kan det nok, men vi får prøve å hjelpe hverandre som best vi kan, avslutter Tveito.

FpU: – Alle må ta sitt eget valg

– Vi er sterkt imot et totalforbud. Mange av disse som blir omfatta, er myndige mennesker. De har lov å kjøpe tobakk i butikken, sier Celina Rosander Lund, leder i Vest-Agder FpU.

– Dette er politikernes maktbehov for å kontrollere enkeltmenneskers hverdag. Vi er sterkt imot et forbud, og dette er en viktig prinsippsak for oss.

– Men bruken av snus øker jo. Ser du ikke behovet for drastiske tiltak?

– Å innføre forbud vil ikke hjelpe noe. Vi ser farene ved snus, men alle må ta sitt eget valg, sier FpU-lederen.

Skolelegen røykte mens han lytta på elev med lungebetennelse

imri

– Nå vil vi helsesøstre kartlegge behovet for hjelp til å slutte. Vi vil arrangere kurs, og absolutt alle som vil få hjelp skal få det, sier helsesøster Imri Leer-Salvesen ved Kristiansand katedralskole Gimle

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

– Jeg sier hipp hurra. Det er kjempefint at elevene nå får rett til et tobakksfritt miljø. Tidligere var det bare arbeidstakere som fikk det, sier helsesøster Imri Leer-Salvesen ved Kristiansand katedralskole Gimle.

Hun har jobba med ungdom siden 1987, og husker godt hvordan det var hos den første skolelegen hun assisterte:

– Han røykte inne på legekontoret, og til og med mens han lytta på en elev med lungebetennelse. Da jeg ble litt morsk, ble jeg kalt snerpete, sier Leer-Salvesen.

Hun mener historia sier mye om hvordan utviklinga har vært. Nå ser elevene rart på henne når hun spør om de røyker:

– For bare ti år siden svarte mange ja. I dag er røyk helt ut, den er så å si vekk.

Men stadig flere snuser

Til tross for at svært få røyker, får snusen derimot stadig flere unge brukere. Derfor synes Leer-Salvesen er forbud er nødvendig:

– Nå vil vi helsesøstre kartlegge behovet for hjelp til å slutte. Vi vil arrangere kurs, og absolutt alle som vil få hjelp skal få det.

– Har dere kapasitet til å hjelpe alle?

– Det skal vi få til, sier Leer-Salvesen.