Dyrket store mengder cannabis - fikk samfunnsstraff

En Evje-mann som er dømt for å ha dyrket over 400 cannabisplanter slipper fengsel. Han ble i tingretten dømt til halvannet år, men anket.

Hasjplantasje på Evje

Mannen dyrket mer enn 400 cannabisplanter i leiligheten sin på Evje. Han hevdet det var til eget bruk.

Foto: Odd Rømteland/NRK

Ifølge dommen fra Agder lagmannsrett, vil det være uheldig for 35-åringen å sone en fengselsstraff, siden han nå har fått seg fast jobb. Lagmannsretten mener det foreligger klare rehabiliteringshensyn, og har dømt han til samfunnsstraff.

Påtalemyndigheten la ned påstand om fengsel i ett og et halvt år, mens forsvarer Benedict de Vibe ba om at siktede ble ansett på mildeste måte.

Over 400 planter

Våren 2016 avdekket politiet en hasjplantasje med 410 cannabisplanter i leiligheten mannen leide. Boligen lå bare få meter fra Evje fengsel. Plantene hadde en samlet vekt av røykbart materiale på 4,6 kg som inneholdt THC.

35-åringen har hevdet at plantene var til eget bruk, men har erkjent at han også har forsynt venner.

Mannen ble varetektsfengslet, men løslatt. Saken kom opp i vår, og Kristiansand tingrett dømte 35-åringen til ubetinget fengsel i ett år og seks måneder. Siktede anket dommen til lagmannsretten.

Hasjplantasje

Lensmann Terje Stifoss med cannabisplantene som ble funnet i 35-åringens leilighet.

Foto: Odd Rømteland / NRK

Uheldig å avbryte læretida

Til retten forklarte siktede at han i en årrekke har røyket hasj for å flykte fra sine angst- og depresjonsproblemer, men at han nå har avstått fra å bruke stoff i halvannet år.

Mannen fikk i sommer fast jobb i et tømrerfirma, og vil til sommeren være ferdig med læretiden. Han forklarte at han har fått seg kjæreste, og at han har fått livet i rikitg retning.

Lagmannsretten er enig i at narkotikaforbrytelsen har strafferammen tingretten kom til, men mener det vil være uheldig om han nå må sone i fengsel og avbryte læreperioden i jobben. Dommen er på 389 timer samfunnsstraff, subsidiært fengselsstraff på ett år og seks måneder.