Dømt for vold og mishandling av kona

En 36 år gammel mann bosatt i Kristiansand er dømt til 2,5 års fengsel for mishandling og vold mot sin kone.

Agder lagmannsrett

Retten finner det bevist at den dømte mannen etter dette jevnlig utførte vold mot kona.

Foto: NRK

Mannen må i tillegg betale 120.000 kroner i erstatning til kona, samt til sammen 190.000 kroner i erstatning til konas tre barn.

Den dømte og fornærmede traff hverandre i 2011, og dømte ble da opplevd av fornærmede som svært snill. Etter at fornærmede ble gravid senere det samme året ble den dømte mannen avvisende.

Utførte jevnlig vold

Retten beskriver den første voldshendelsen våren 2013 da mannen tok et hardt grep om halsen på fornærmede slik at det ble vanskelig å puste. Han kastet henne ned i sengen på soverommet. Deretter slo han henne over munnen med oversiden av hånden.

Retten finner det bevist at den dømte mannen etter dette jevnlig utførte vold mot kona. Her beskrives volden som at han tok hardt tak i henne og slo og kløp henne i armene. I en annen hendelse fra sommeren 2014 skal den dømte ha kjeftet og sjikanert kvinnen i minst en time.

Senere samme sommer førte mannen kvinnen opp i sengen, slo henne i ansiktet, dro henne ned på gulvet og slo henne i ansiktet igjen. Kvinnen fikk, ifølge retten, blåveiser på begge øyner, sprukket leppe og var øm og hoven i ansiktet.

Kristiansand tingrett

Mannen dømmes, i tillegg til fengsel, til å betale erstatning til kvinnen og barna.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Levde i konstant frykt

Videre beskrives det situasjoner der kvinnen ble kastet i veggen, spyttet i ansiktet og fortalt at «i dag skal en av oss dø». Den dømte skal da tatt en brødkniv og holdt den mot strupen hennes. I tillegg skal mannen ha sparket henne i begge leggene.

I tillegg til den fysiske volden legger retten vekt på at kvinnen i disse fire årene har levd i frykt for å bli utsatt for mer vold. Mannen har vært sint og brølt til kvinnen og kalt henne blant annet «dårlig mor» og «drittkjerring».

Kvinnen og den dømte mannen har to barn sammen, og kvinnen har et barn fra et tidligere forhold. Retten finner det bevist at parets to barn har vært vitne til vold, og at kvinnens barn har sett blåmerker på moren.

Som følge av dette er det tydelig at parets to barn har endret atferd som følge av volden de har vært vitne til.

Kvinnen har opplyst at hun etter voldsepisodene har levd i konstant frykt for mer vold.

Kontaktforbud

Mannen dømmes, i tillegg til fengsel, til å betale 120.000 kroner til kvinnen, 50.000 kroner til kvinnens barn, 60.000 kroner til parets yngste barn og 80.000 kroner til parets eldste barn.

I tillegg dømmes mannen til kontaktforbud til alle de fire involverte.

Det er ikke kjent om dommen ankes.