Hopp til innhold

Bymisjonen dropper nødovernattingstilbud

Kirkens Bymisjon gir opp driften av Babettes hus i Kristiansand. Avtalen om drift går ut ved nyttår, og organisasjonen har ikke midler til å fornye.

Babettes Hus

Babettes hus er fra 1700-tallet og ble nyoppusset til åpningen.

Foto: Kirkens Bymisjon

Kristiansand kommune har sagt opp avtalen om å drifte Babettes hus fra nyttår. Kirkens Bymisjon har bestemt seg for å ikke legge inn anbud på videre drift, dermed blir alle ansatte på huset sagt opp, med virkning fra 31. desember 2016.

I Kristiansand kommune er Babettes hus, i samarbeid med krisesenteret i Vest-Agder, alene om å tilby nødovernatting for kvinner i rus, samt krisesenterplasser. Fristen for å levere anbud er satt til begynnelsen av oktober.

– Vi vurderer kommunens rammer for anbudet som uforsvarlig lavt. Vi kan i alle fall ikke drive på en verdig og god måte slik vi ønsker, mens kommunen strammer inn og sparer, skriver daglig leder i Stiftelsen Kirkens Bymisjon Kristiansand, Øystein Reinhardtsen, i et åpent brev til Kristiansand kommune.

Vil tilby kvalitet

I Krisesenterloven fra 2009 står det at alle kommuner i Norge er forpliktet til å ha et krisesentertilbud som skal kunne brukes av personer som er utsatt for vold i nære relasjoner, og som har behov for rådgiving eller et trygt og midlertidig tilbud.

Å kutte mer vil gå ut over kvaliteten i tilbudet og sikkerheten for ansatte og beboer på huset, mener Reinhardtsen.

– Det dreier seg ikke bare om tak over hodet. Dette er mennesker som er blant de mest sårbare i vårt samfunn. Vi kan rett og slett ikke skjære nok, hverken i kompetanse eller timer. Vi vil det rett og slett ikke.

Åpning av Babettes hus

Bilde fra åpningen av Babettes hus, oktober 2014.

Foto: Kirkens bymisjon

Babettes hus har vært i drift i snart to år, og har plass til rundt seks kvinner samtidig. For å få plass på senteret må en gå via NAV.

– For Kirkens Bymisjon handler det også om verdighet og gode rammer. Vi ville gjerne fortsatt levere en skikkelig god tjeneste til kommunen for brukerne av Babettes, men det er en grense for hvor mye sponsor- og gavemidler man kan hente for å fylle opp et kommunalt ansvar, avslutter Reinhardtsen.

– Ikke misfornøyd

Helse- og sosialdirektør i Kristiansand kommune, Wenche P. Dehli, sier det ikke er snakk om at de skal spare penger.

– Det ser ut som vi strammer inn og sparer, men det gjør vi ikke. Det er den samme opprinnelige prisen som forrige gang det lå ute på anbud, men den er justert i forhold til dagens konsumprisindeks.

Wenche P. Dehli

Wenche P. Dehli, Helse- og sosialdirektør i Kristiansand kommune, er ikke misfornøyd med Kirkens Bymisjon sin bruk av huset.

Foto: Frans Kjetså / NRK

Huset er lagt ut på anbud til seks forskjellige organisasjoner.

– Vi sier ikke opp på grunn av at vi er misfornøyd med Kirkens Bymisjon. I driften av et slikt sted, er det spesielle regler for anskaffelser vi må forholde oss til. Kontrakten opphører, og da får andre steder mulighet til å legge inn anbud, sier Dehli.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Åpnet verdens største bikube 00:36
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 03 1,36 kr
Dyrest kl. 07 2,31 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 5,6 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,7 kr En vask
  • Varmeovn 1,4 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %