NRK Meny
Normal

Her kan kvinner ruse seg mens de får hjelp

Krisesenteret Babettes Hus er alene om å tilby mat og husly for kvinner som er ruset, og lever i svært voldelige miljøer.

Babettes hus

Kirkens Bymisjon i Kristiansand står som drifter av dette tilbudet på oppdrag fra Kristiansand kommune.

Foto: Kirkens bymisjon

I lokalitetene til det som var byens aller første sykehjem legges det vekt på at de nye beboerne skal følge seg velkomne.

– Vi har lagt vekt på at det skal være fint og koselig her med kunst på veggene og blomster som livner opp, det sier Jenny-Ann Høgeli som er virksomhetsleder ved Babettes Hus i Kristiansand.

Åpning av Babettes hus

I oktober i fjor ble Babettes hus åpnet av ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn.

Foto: Kirkens bymisjon

Hun viser NRK rundt i huset for kvinner som trenger beskyttelse. Her får de lov til å bo selv om det fortsatt ruser seg.

Et sted å bli trygg

Babettes Hus har vært i drift i et år, og viser til gode resultater med kvinnelige rusmisbrukere som søker hjelp.

– Det er plass til seks kvinner som er rusavhengige og dermed spesielt utsatt for overgrep, sier Høgeli.

– Tidligere har vi ikke hatt et tilbud til denne gruppen. Mange kvinner har vært utsatt for ekstrem vold og har ikke hatt mulighet til å få beskyttelse foruten noen få timer hos politiet, det er forskjellen med Babettes Hus, sier fagleder Tove Hægg Versland i Vest- Agder krisesenter.

Babettes Hus

Huset er fra 1700-tallet, og er nyoppusset.

Foto: Kirkens Bymisjon

Unikt tilbud som får skryt

Krisesenterloven som kom i 2010 sier at alle kommuner i Norge er forpliktet til å ha et tilbud til alle personer som er utsatt for vold i nære relasjoner.

– Tilbudet i Kristiansand er unikt fordi det tilbyr hjelp til kvinner som ruser seg. Babettes Hus vekker oppsikt andre steder i landet, det sier Høgeli.

– Da la vi press på kommunens samarbeidspartnere for å realisere dette tilbudet, forklarer Hægg Versland.

Nå kommer krisesenter-ansatte fra hele landet på studietur til Kristiansand for å lære.

– De tar med seg inspirasjon og lærdom til egen kommune eller senter, og mange får realisert lignende hus som vårt, sier Hægg Versland.

Lever i ekstrem vold

Etter ett års drift har Babettes Hus og Vest-Agder krisesenter store ambisjoner.

– Vi vil nå flere brukere. Utfordringen er at vi vokser oss for store, for vi vet hvor mange kvinner som trenger en pause fra et liv med mye vold, understreker Høgeli og Hægg Versland.

Fire av plassene er formidlet gjennom Kirkens Bymisjon, mens to av sengepostene er for kvinner som har søkt om hjelp gjennom Vest-Agder krisesenter.

– Vi ønsker å fylle det med god, faglig målrettet omsorg, og vi ønsker at de menneskene som trenger oss skal oppleve Babettes hus som en god, verdig og trygg plass å komme til, sier Høgeli.

Åpningsdagen