Bilbransjen må sloss om lærlinger

250 bilverksteder på Sørlandet frykter for rekrutteringen i årene fremover. Verkstedene kjemper om de samme ungdommene som olje- og gassektoren.

Bilverksteder må kjempe om lærlinger

Lærer Åge Sæveland ved Kvadraturen skolesenter i Kristiansand sier mange av elevene vil ut på verkstedet med en gang.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK

Olje- og gassektoren sluker veldig mange ungdommer som er interessert i mekanikk og industri. Det gir store utfordringer for bilverkstedene i landsdelen, sier Arild Hansen i Autobransjens Leverandørforening.

– Bilbransjen vil få utfordringer med å få tak i gode, meget dyktige servicemekanikere til en moderne bil. Olje- og gass er som kjent en spennende, ny bransje, og ny teknologi trigger unge til å velge olje- og gass, sier Hansen.

Rullende datamaskin

Krav til data- og teknikkunnskap øker sterkt i bilbransjen.

– Ser vi en moderne bil i dag, er det en rullende datamaskin. Tidligere var det mer mekanisk, nå er det mer datateknologi og mer it, sier Hansen, og sier at bilbransjen er totalt annerledes enn for tretti år siden.

– Nå er det blitt en it-bedrift, med mange nye og spennende oppgaver. Den gamle mekanikeren som var skitten og møkkete på fingrene, er borte og vekk, sier Hansen.

– Et verksted er snart et laboratorium. Også testutstyret har behov for service, vedlikehold og kalibrering. Det er behov for enormt mange nye, dyktige ungdommer som kan se bilbransjen som en utvikling, sier han.

– Får bakoversveis

Benjamin Bay Olsen er elev ved Teknikk og industriell produksjon på Kvadraturen skolesenter i Kristiansand.

– Alt er elektronisk. Du trenger snart ikke mekanikere, men vi skal ut likevel, sier Bay Olsen, som ikke kunne tenke seg å jobbe i olje- og gassektoren.

– Jeg har vært interessert i bil lenge, og der vil jeg være, sier han.

Lærer Øystein Nilsen sier en del av elevene får litt bakoversveis når de kommer inn og skal lære bil.

– Ja, de kommer inn og tenker stereoanlegg, turbo og sånne ting. Når de kommer litt dypere inn i elektronikken, så ser de jo at det er litt utfordringer, sier Nilsen, og får støtte av lærerkollega Åge Sæveland, som underviser i elektronikk.

– Elevene er veldig utålmodige. De vil gjerne ut på verkstedet med en gang. Det der med å tegne og fortelle bak kateteret, er ikke så veldig vellykket, sier han.

Bilverkstedslærlinger

Bilbransjen og olje- og gassektoren kommer til å sloss om lærlinger i årene fremover. Disse elevene ved Kvadraturen skolesenter gleder seg til å jobbe med bil.

Foto: Eirik Damsgaard / NRK