NRK Meny
Normal

Nå får likevel folk oppleve hyllesten til innlandet

Bestillingsverket «Frolandia» ble en musikalsk verkebyll for kommunen. Nå blir det imidlertid søt musikk med Ole Paus og Ketil Bjørnstad i spissen.

Ole Paus sa at han aldri mer skulle spille inn en plate. Det gjaldt helt til bestevennen Ketil Bjørnstad ringte. Nå hyller de to kompisene bygda Froland i en ny innspilling.

«Frolandia» ble bestilt i 2012 og skulle være Froland kommunes bidrag inn i 200-årsjubileet for Grunnloven. Planen var at verket skulle urframføres for befolkningen i Froland i oktober i fjor. Slik gikk det ikke.

Det meste gikk egentlig galt. Da stykket skulle presenteres, hadde kun 26 personer bestilt billett, fortalte Agderposten.

I tillegg gikk det langt ifra knirkefritt med finansiering av verket. Regningen endte på hele 197.000 kroner uten at noen hadde hørt musikken som Ketil Bjørnstad skapte.

Gikk i studio i stedet

Komponisten selv var svært fornøyd med verket, og ønsket at folk skulle stifte bekjentskap med musikken som hyller innlandskommunen i Aust-Agder.

På eget initiativ lanserte han ideen om plateinnspilling. For å formidle kjærligheten til skog, fjell, tjern og bygdekultur, valgte Ketil Bjørnstad å innvie bestekompisen Ole Paus i prosjektet.

– Froland er en del av min historie.

Ketil Bjørnstad, komponist og forfatter

Bodde i Aust-Agder i 16 år

– Froland er en del av min historie ettersom jeg bodde på Sandøya i Tvedestrand i 16 år av mitt liv. I den perioden forholdt jeg meg mye til innlandskommunene, sier Bjørnstad til NRK.no.

Artistene valgte skjærgården i Kristiansand i kalde januardager for å spille inn et verket. I studioet til Annbjørg Lien og Bjørn Ole Rasch har et stjernelag av musikere jobbet iherdig de siste dagene.

Plata med 17 kutt er snart klar for utgivelse.