NRK Meny
Normal

Bekymret for manglende skoletilbud hos beboere ved akuttsenter

Et uanmeldt tilsynsbesøk fra Fylkesmannen ved barnevernsinstitusjonen St. Hansgården i Kristiansand, viser at flere ungdommer står uten skoletilbud. – Et problem som alltid vil være der, sier enhetsleder ved akuttsenteret.

St.Hansgården

Et uanmeldt besøk ved St. Hansgården i Kristiansand viser at tre av beboerne på 14 år står uten skoletilbud.

Foto: Leif Dalen

Rapporten fra Fylkesmannen i Vest-Agder, sier det er bekymringsfullt at så mange ungdom står uten et heldags skoletilbud, spesielt med tanke på deres unge alder.

Enhetsleder Tove Skåte i Bufetat, som er ansvarlig for driften av St. Hansgården vedgår at det kan ta tid å få på plass et skoletilbud.

– Derfor kan det være at noen av beboerne ikke har et skoletilbud akkurat når tilsynet er på besøk. Det er en prosess som kan ta noen dager, sier Skåte.

Hun jobber i Bufetat Agder og Telemark ungdomssenter akutt, som står for driften av flere institusjoner for ungdom mellom 13 og 18 år.

Kommer fra andre regioner

St. Hansgården tar imot ungdommer fra Buskerud, Østfold og Telemark.

– Problemet er ofte at mange av dem som kommer inn har droppet ut av skolen. Videregående skole er frivillig, og det kan gjøre det vanskelig å få de tilbake på skolen.

Akuttsenteret er for ungdom med behov for kartlegging, omsorg eller avrusing. Oppholdet ved senteret er normalt alt fra et døgn til tre måneder.

Vanskelig å motivere

Skåte sier det også er et problem at mange også sliter med å komme seg til skolebenken.

– Mange av dem som kommer til oss sliter med å gå på skolen, men de har helt klart krav på et skoletilbud.

Hun poengterer at de er klar over at man må få ungdommene tilbake på skolebenken, fordi det å gå uten skole ofte kan føre med seg annen problematikk.

– Hvilke tiltak kan gjøres?

Etter hvert blir man flyttet over på et langtidstiltak, men vi har et fokus på at man også skal ha tilbudet på et korttidstiltak.