Asbjørn Ribe om livet og Birkeland

Asbjørn Ribe har skjenket hjemstedet Birkeland en egen sang på sin ferske plate. Ribe er på A-lista på NRK P1 med sangen «Jeg ser bare deg» og NRK Sørlandets anmelder har gitt ham ni av ti poeng.

Asbjørn Ribe

Du møter Asbjørn Ribe i SørlandsScenen torsdag.

Foto: Janne Aateigen/NRK

Asbjørn Ribe er allerede et solid navn i norsk musikkliv.

Han heter egentlig Asbjørn Ornand Altenburg Reme Ribe, og har tidligere brukt noen av disse navnene sine som artist. Men nå heter han og bandet hans «Asbjørn Ribe & De».

Han har opplevd stor suksess med sin kjærlighetssang. Nå skal vi møte plateaktuelle Asbjørn Ribe fra Birkeland.

SE VIDEO: Han har opplevd stor suksess med sin kjærlighetssang, plateaktuelle Asbjørn Ribe.

Flinke musikkvenner

Som keyboardist har 37-åringen vært i blant annet bandene «Jim Stärk» og «Number Seven Deli» .

Han har også vært i bandet til Thom Hell. Og på sin andre soloplate har han med som «korgutter» tre gode venner; Thom Hell, Jonas Alaska og broren til Jonas – trommeslager Thomas Aslaksen.

Sangen «Jeg ser bare deg», fra den nye plata, hører du jevnlig på NRK P1, der den er på A-lista blant de låtene som daglig skal spilles mest.

Men CD-en til Ribe inneholder så mange flere bra spor at NRK Sørlandets musikkanmelder Øyvind Nyvoll har gitt den ni av ti mulige poeng og erklært at sangene gjorde ham rørt og at Ribe bør få en egen Spellemannspris for sine norske tekster.

Hyller folk i Birkeland

De tekstene dreier seg om livet og om steder han har bodd. Han har kalt sin nye CD «1400 Ski» etter sitt nåværende hjemsted, men det er bare hjembygda og fødestedet Birkeland som har sin egen sang.

– Det er jo et lite sted, og har fått en enkel sang, forteller Asbjørn Ribe, sittende på broa over elva og fossen der han stupte som liten.

– Jeg har fremdeles en kul i panna etter et av stupene i elva. Så det var tøft å vokse opp på Birkeland, ler han.

Og han understreker verdien i å vokse opp i den lille bygda i Birkenes.

– På et lite sted er sterke karakterer mer synlige, og du må forholde deg til en sammensatt flokk med mennesker. Da jeg flyttet til Oslo ble det mer til at jeg gikk sammen med de som er lik meg selv, forklarer Ribe og understreker at han egentlig liker best folk som er litt «typete».

Bruker dialekt

Noen av dem hører du om på plata. Blant andre «Trond» som ble frelst som femtenåring, mens de andre i guttegjengen lo – den gang. Siden kom refleksjonene.

Asbjørn Ribe synger likefremt på sin egen dialekt, og vedgår at det ikke har vært enkelt å klare å uttrykke seg troverdig på morsmålet. Men nå mener han at norsk og hans egen dialekt er det riktigste.

– Det føles helt naturlig nå. Det er jo det språket vi snakker, og derfor mer naturlig enn å synge på engelsk, sier Asbjørn Ribe som du møter på SørlandsScenen i NRK P1 torsdag ettermiddag og i kveldens lokale TV-sending.