Hopp til innhold

Arendalsordfører ber miljøvernministeren gripe inn

– Vi må sjekke om det er lekkasjer her, og hvor farlige disse eventuelt er, sier ordfører i Arendal, Einar Halvorsen. 170 000 tonn kjemiske stridsmidler og våpen ligger dumpet i havet i Arendal.

Båtvrak

ARENDALSORDFØRER KREVER OVERVÅKNING FOR Å SJEKKE LEKKASJER: Etter andre verdenskrig beslagla de allierte store mengder kjemiske våpen og stridsmidler fra Nazi-Tyskland, og det ble besluttet å dumpe det i havet ved å senke skip. På bunnen av Skagerrak utenfor blant annet Arendal finnes det skip fulle av stridsmidler og våpen som her vist med et sonarbilde av skip og bilder av ammunisjon tatt med miniubåt.

– Det første vi må gjøre, er at vi har en overvåkning av dette området. Vi må sjekke om det er lekkasjer her, og hvor farlige disse eventuelt er, sier ordfører i Arendal, Einar Halvorsen.

Einar Halvorsen

Vi må sjekke om det er lekkasjer her, og hvor farlige disse eventuelt er, sier ordfører i Arendal, Einar Halvorsen.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Det ligger sennepsgass i gamle skipsvrak utenfor Sørlandskysten. 170 000 tonn kjemiske stridsmidler og våpen ligger dumpet i havet i Arendal. Der har de ligget i 70 år og lekker gift.

Ber miljøvernministeren gripe inn

Ordfører i Arendal, Einar Halvorsen vil ta kontakt med miljøvernminister Tine Sundtoft for å finne en løsning.

– Nå har vi jo fått en miljøvernminister fra Sørlandet som jeg kjenner personlig, så jeg kan godt tenke meg at vi i første rekke foretar en offisiell henvendelse.

Til sammen 36 skipsvrak lastet med blant annet sennepsgass ble senket i Skagerrak like etter krigen, men hittil har Kystverket bare klart å lokalisere 20 av vrakene – og innrømmer at man ennå ikke vet hvor alle vrakene ligger.

Miljøorganisasjoner krever at det blir ryddet opp her, før det blir tatt imot kjemiske våpen fra Syria.

Også fiskere i Arendal mener det nå må ryddes i det enorme miljøproblemet.

Fiskeredskaper

I GARNET: Her er et bilde av fiskeredskaper som sitter fast utenpå vrakene på bunnen. Bildet er tatt av FFIs miniubåt da de gjorde undersøkelser i 2002. Utenfor Arendal meldes det om flere fiskere som har opplevd å få udetonerte stridsmidler i trålen.

Vipers i «final4»
Spiller nå
Vjakhireva: – Du får eit betre svar om to timar 01:54
Neste