Aquarama har brutt arbeidsmiljøloven

Aquarama i Kristiansand har brutt arbeidsmiljøloven på flere områder. Arbeidstilsynet mener bruddene er alvorlige.

Paul Bjarne Nerheim

Tilsynsleder, Paul Bjarne Nerheim, sier at bruddene er alvorlige.

Foto: Anne Wirsching/NRK

Arbeidstilsynet har avdekket grove brudd blant annet på arbeidstidsbestemmelser.

Les også:

– Trøtte arbeidere gir større fare for ulykker

Ansvarlig byggherre er Kristiansand kommune, BRG og Kruse Smith.

Tilsynsleder, Paul Bjarne Nerheim, sier til NRK at bruddene er alvorlige.

– Bruddene er veldig alvorlige. Det er derfor vi har gitt et varsel om pålegg til virksomheten slik at de kan rette de manglene som er påpekt, sier Nerheim.

Aktivitetssenteret Aquarama skal være ferdig til 22. mars. Ifølge tilsynsrapporten har tidspresset gjort at det har vært grove brudd på arbeidstidsbestemmelser. Nerheim mener trøtte arbeidere gir større fare for ulykker.

– I en sluttfase i et prosjekt der det er et stort tidspress, er det ofte en fare for at det går ut over sikkerheten, sier Nerheim.

Aquarama har fått hele fire påleggsvarsler. Et av avvikene er for dårlig kontroll med hvem som er på bygget til enhver tid. Prosjektleder på Aquarama, Frode Veåsen Karlsen, mener det er krevende å holde oversikt på et så stort prosjekt.

Har økt ressursinnsatsen

– Hver eneste dag er det mange hundre arbeidere inne og jobber. Det betyr at vi har et stort apparat og en systematikk som jobber aktivt med blant annet HMS og lukking av avvik, sier Karlsen.

Han forteller at de nå har satt inn flere ressurser.

– I ly av arbeidet vi har gjort og i samarbeid med arbeidstilsynet har vi nå økt ressursinnsatsen. Vi har gjort det vi kan for å sørge for at alt er på stell i enda større grad, sier Karlsen.

Har Aquarama blitt godt nok ivaretatt med tanke på sikkerheten?

– Det er en ting som jeg ikke ønsker å kommentere i media, svarer han.

Byggherre mener at de har rettet opp i avvikene, men arbeidstilsynet har fremdeles ikke konkludert med om dette er godt nok. Likevel blir det neppe snakk om å stanse arbeidene helt i sluttspurten. Det kan bli aktuelt med bøter dersom avvikene ikke blir lukket.

Les også:

Aquarama åpner 22. mars.