Hopp til innhold

Politiet brøt egne retningslinjer

Politiet i Agder tar kritikken fra Spesialenheten for politisaker etter at en tjenestemann ble påkjørt og døde i Grimstad i mars alvorlig.

Politimann påkjørt og drept
Foto: Tor Erik Schøder / Scanpix

– Vi tar til spesialenhetens avgjørelse til etterretning, sier visepolitimester Kjell Heggstad ved Agder politidistrikt til NRK.

– Det vi nå skal gjøre er å se på rutinene våre, for å gjøre alt vi kan for å forhindre at våre egne eller utenforstående blir skadet i forbindelse med utlegging av spikermatte i fremtiden.

Visepolitimester Heggstad innrømmer at det er tungt for politidistriktet å bli kritisert i denne saken.

– Det er klart at det er noe på mange måter er vanskelig for oss, sier Heggstad.

– Føler du at Agder Politidistrikt nå får noe av ansvaret for det som skjedde?

– Det dette går på er at vi for fremtiden må se på dette med kommunikasjon mellom patruljen ute og operasjonsleder. Vi skal også se på opplæring for å sikre oss at vi kan unngå slike tragiske hendeler i fremtiden, sier han.

Brøt egne retningslinjer

Politiet i Agder kritiseres av Spesialenheten for politisaker etter at en tjenestemann ble påkjørt og døde i Grimstad i mars, melder P4.

Det var 4. mars i år at en 48 år gammel politimann ble påkjørt da han skulle legge ut en spikermatte for å stoppe en bilist som kom kjørende i svært høy fart. Politimannen døde kort tid etter påkjørselen.

Spesialenheten, som avgjør om det er grunnlag for tiltale mot ansatte i politiet, henlegger saken, men retter likevel kritikk mot Agder-politiet etter hendelsen, melder P4.

Enheten mener politiet brøt sin egen instruks for veisperringer, og at plasseringen av politibilen ved sperringen skapte en farlig situasjon.

Plasseringen av bilen etterlater inntrykk av en noe improvisert og lite planlagt etablering av sperring, heter det i vedtaket fra Spesialenheten, som ble offentliggjort tirsdag. Videre påpeker enheten at gjennomføringen av politisperringen burde vært nøyere vurdert sammen med operasjonsleder.

Det er tatt ut siktelse mot 27-åringen som kjørte på politimannen. Riksadvokaten skal vurdere saken fordi lokal påtalemyndighet og statsadvokaten er uenige om han skal tiltales for uaktsomt eller forsettlig drap, ifølge P4.

NRK Sørlandet
Spiller nå
Gaute Heivoll aktuell med ny diktsamling 00:42
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 0,57 kr
Dyrest kl. 19 0,59 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,2 kr 25 min.
  • Dusje 2,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,3 kr En vask
  • Varmeovn 0,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Aug 2022 – aug 2023
    + 9 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2023
    + 5,5 %