NRK Meny
Normal

Agder-fengsel kan bli privateid

Det nye fengselet på Sørlandet kan bli bygd og eid av private.

Regjeringen lover nytt fengsel på Agder.

NETT-TV: Regjeringen erstatte fengslene i Kristiansand og Arendal og bygge ett eller to helt nye fengsler, sier Åse Michaelsen (Frp).

Stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) sier regjeringen ønsker å satse på OPS – altså et offentlig – privat samarbeid når det nye fengselet med 300 plasser skal bygges på Sørlandet.

– Kan går raskere

– Det betyr at det skal bygges på ny grunn. Det kan bli bygd og eid av private, og det offentlige kan deretter går inn som leietaker eller de kan gå inn på en langsiktig avtale der de overtar og kjøper på sikt. Dette kan bety at byggingen av nytt fengsel på Agder blir bygd raskere enn det ellers ville gjort, sier Michaelsen.

Løftene om nytt fengsel på Sørlandet er noe av innholdet i regjeringens melding til Stortinget om kriminalomsorgen som ble lagt fram klokken åtte i dag.

– Størst behov på Agder

Behovet for nybygg er mest prekært på Østlandet og Agder, deretter Vestlandet og i Nord-Norge, ifølge justisminister Anders Anundsen (Frp).

Han forklarer behovet for nye fengselsplasser blant annet med demografiske endringer.

– Den andre årsaken er et enormt etterslep på vedlikehold. Bare å ruste opp de nåværende anstaltene vil koste mellom 3,3 og 4,4 milliarder kroner, sier Anundsen.

Det er foreløpig ikke klart hvor nytt fengsel skal bygges. De nye plassene kan også bli delt på to fengsler, men det er klart at det skal bygges nytt.

Til sammen vil regjeringen bygger 650 nye fengselsplasser i landet.

Skien fengsel i Telemark skal også får 100 nye fengselsplasser, ifølge Varden.

Også i Bergen ligger det an til å øke kapasiteten innenfor de eksisterende murene. 100 nye plasser vil gi fengselet en kapasitet på 362 innsatte.

I tillegg kan Åna fengsel få 50 nye plasser, pluss at regjeringen altså foreslår at det skal bygges et nytt fengsel med 300 plasser på Agder.