NRK Meny
Normal

– Vi skal sette byen på hodet

I dag begynner den nyetablerte festivalen Mandaljazz. De tre guttene, som står bak arrangementet, er klare til å sette Mandal på jazz-kartet.

Mandaljazz

Eirik Kristensen er en av tre kammerater som har vært med på å etablere Mandaljazz.

Foto: Eirik Damsgaard/NRK

Det var for ett år siden at Eirik Kristensen, Morten Bessesen og Erik Kimestad Pedersen, satt sammen på et utested i Mandal og kom på ideen om å etablere en jazzfestival i Mandal. Guttene ønsker å etablere en god jazztradisjon på Sørlandet.

I løpet av arrangementets tre dager skal det holdes 17 konserter.

Godt mottatt

Å etablere en helt ny festival er ganske krevende, ifølge guttene. Men de har blitt mottatt med åpner armer av alle i det lokale lokalmiljøet.

– Det er fint å arrangere det i et lokalmiljø, for det er så utrolig lett når man kjenner alle man skal samarbeide med, sier Kristensen, og fortsetter:

– Det er nesten bare å banke på døra til både ordføreren og kultursjefen og oppleve velvilje. Det gjør det veldig mye enklere å arrangere det første året.

– Hva er det som driver dere?

– Det er nok Eirik som driver oss. Og det som igjen driver han er vel lysten på å arrangere noe innenfor jazz-sjangeren i Mandal. Det var en jazzfestival her da vi var yngre som vi snakker om at vi savner, forteller Morten Bessesen.

Mandaljazz

Morten Bessesen og Eirik Kristensen gleder seg til å komme i gang med Mandaljazz.

Foto: Eirik Damsgaard/NRK

Mye publikum ikke viktig


Guttene mener det ikke er så viktig at det kommer mange folk. Det viktigste er at dette blir en festival de selv kan stå for.

– Vi prøver å lage en festival som folk kan like. Det er viktigere at det kommer 300 folk som liker jazz, enn at vi setter opp mange konserter som kun trekker folk, sier guttene.

De mener at det ikke blir like gøy å arrangere festivalen om det ikke kommer publikum som er interessert i denne typen musikk.

Tysk jodling

På tross av at det er en jazzfestival, står også tysk jodling på programmet.

– Jazzfestival er jo et åpent begrep, men jeg vet ikke noe om bare jodling. Men det er jo såpass galskap at det kanskje hører hjemme på en jazzfestival.

Det er snakk om jodleduoen Polkabjørn og Kleine Heine som er et kjent navn i jodlemiljøet. Men de har også varmet opp for A-ha.

De sier selv at de enten liker å opptre for små barn, eller på et eldresenter. Så de er ganske varierte.

Trekkplaster

– Det finnes allerede Kongsbergjazz og Moldejazz. Skal dere opp i den divisjonen?

– Nei, vi skal nok ikke opp i den divisjonen før om 20-30 år tenker jeg. Ingenting er jo umulig. Det er jo faktisk et mål å etablere seg litt utenfor byens område, sier Kristensen. De ønsker at den nye festivalen kan bli et trekkplaster som gjør at folk legger turen innom Mandal i starten av årets ferie.