– Studentene er bedre enn sitt rykte

En studie gjort ved Universitetet i Agder slår hull på fordommene om at fadderuka bare er en fyllefest og en forlengelse av russetiden.

Universitetet i Agder

Fadderuka ved Universitet i Agder er mer enn bare fyll, slår en studie gjort ved UiA fast.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

I sin masteroppgave har Eli Stålesen undersøkt hvordan studenter ved Universitetet i Agder opplever forholdet til alkohol i fadderuken.

Stålesen som er leder for helse ved Studentsamskipnaden i Agder og har jobbet med studenthelse i mange år mener det var mye synsing og fordommer i forhold til fadderuken.

– Det er bare en fortsettelse av russetiden, de er bare ute etter å feste, de er uansvarlige, var noen av fordommene Stålesen ville se nærmere på.

Studenter vil ikke dumme seg ut

Hovedfunnene i studiet tilsier at studentene er bedre enn sitt rykte. Det vil ikke si at de ikke drikker alkohol, men flere drikker mye mindre enn en kunne tro.

Elisabeth Stålesen

Eli Stålesen er leder for helse ved Studentsamskipnaden i Agder og har jobbet med studenthelse i mange år.

Foto: Sigbjørn Kristiansen / NRK

– De er egentlig veldig ansvarlige og vil ikke dumme seg ut, sier Stålesen og legger til at studenter også har mye omsorg overfor hverandre og ønsker å opptre som ansvarlige.

– Jeg ble overrasket over funnene, medgir hun.

Faddere drikker for mye

En ting som ikke overrasket Stålesen i studien var alkoholinntaket til de som var faddere.

– Fadderne drakk mer alkohol enn det som er ønskelig. Når de er ute på byen eller sammen med sine fadderbarn er de ledere og rollemodeller. Det var noe mange av fadderbarna jeg snakket med reagerte på.

Ansatte og faddere går vakt om natten

Faddervaktordningen handler om å skape trygghet i byen og bidra til at studiestarten blir en fin opplevelse.

Gjennom studiestartuka skal både studenter og voksne frivillige hjelpe de som måtte trenge det på byen om natten. De deler ut vann, mat og tar hånd om studenter som trenger bistand.

Nestleder i fadderstyret ved UiA Marie Haukenes

Nestleder i fadderstyret ved UiA, Marie Haukenes.

Foto: Sigbjørn Kristiansen / NRK


– Vi er der fordi vi har lyst til å møte studentene på en sånn måte at vi kan hjelpe både de som har drukket for mye, men også de som kanskje er ensomme eller trenger noen å prate med, sier Stålesen som skal gå faddervakt under studiestarten.

– Folk føler det som en trygghet at vi er der

Nestleder i fadderstyret ved UiA Marie Haukenes skal også gå faddervakt og mener at det er et behov for faddervaktordningen selv om hun opplever at studenter generelt oppfører seg fint.

Kristina Ågedal

Student Kristina Ågedal.

Foto: Sigbjørn Kristiansen / NRK

– Det er veldig likt system som natteravnene egentlig. Vi går aktivt rundt i byen og ser om noen har endt opp alene eller fått i seg litt mye. Da har studentsamskipnaden vann- og matstasjon på torget hvor man kan få en pause.

Det synes tredjeårsstudent Kristina Ågedal er betryggende.

– Hvis man har hatt en lang kveld og ønsker noen å snakke med, så er det godt å kunne møte et ansikt, sier Ågedal, som berømmer tiltaket.