NRK Meny
Normal

– Klasseskillet er tydeligere enn før

Mange går inn i påsken uten å vite om de har mat på bordet. – Behovet for hjelp er økende, sier frivillig Elisabeth Thorsen.

Hjelpeorganisasjoner og frivillige rapporterer om et økt behov for hjelp i påska.

«Kjøp en ekstra vare, putt i handlevogna vår og hjelp en familie til påske.»

Det har den siste uken vært budskapet til organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe Vest-Agder».

Med tomme handlevogner har frivillige stått på dagligvarebutikker og samlet inn matvarer kunder kjøper til dem. Responsen har vært enorm.

– Vi sto tre timer sist lørdag, og fikk til sammen fire fulle handlevogner. Folk spør oss hva de kan kjøpe, og de kommer deretter tilbake med det vi trenger. Vi hadde aldri klart å hjelpe vanskeligstilte uten disse matdonasjonene, sier Elisabeth Thorsen, leder i «Hjelp oss å hjelpe Vest-Agder».

– Vi har hatt mange tårer

Den frivillige hjelpeorganisasjonen ble startet opp i desember i fjor, og siden den gang har Thorsen og resten av de frivillige hatt hendene fulle. Behovet for hjelp er ekstra sterkt i påsken, men også ellers i året blir etterspørselen stadig større.

Elisabeth Thorsen

Leder i organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe Vest-Agder», Elisabeth Thorsen, har en travel påskeuke sammen med resten av de frivillige.

Foto: Elise Rønnevig Andersen / NRK

– Vi får flere og flere saker for hver uke som går. Behovet er enormt, og det øker hele tiden. Vi treffer ikke alle heller, for mange tør ikke si at de trenger hjelp, sier Thorsen.

Hun har sammen med elleve frivillige brukt mye tid på innsamling og pakking av matvarer til trengende i Kristiansandsområdet. Hver husstand får en beholdning med mat som gjør at de kommer seg gjennom påsken.

– Vi har hatt mange tårer. Det er mange som bryter sammen når de kommer fordi de er så glade. De synes det er godt at de kan senke skuldrene, sier Thorsen.

Stadig flere trenger hjelp

Menigheten Filadelfia i Kristiansand har i flere år gitt matleveranser til vanskeligstilte. Pastor Wiggo Skagestad bekrefter at stadig flere trenger hjelp.

– Det er helt klart et økende behov. Vi skimter et klasseskille som er mye tydeligere enn det har vært før, sier Skagestad.

Menigheten hjelper ukentlig mellom 60 og 70 husstander. Ifølge pastoren er påsken en ekstra sårbar tid for mange.

– Behovet for hjelp stiger ikke i påsken, men smerten blir verre for de det gjelder.