– Katastrofalt dårlig

Lesekunnskapen blant femteklassinger i Songdalen kommune er katastrofalt dårlig, mener lederen av foreldreutvalget i kommunen.

Jente som leser - Illusrasjonsbilde

Sørlandet har gjennom flere år kommet dårlig ut på nasjonale prøver i barneskolen. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Scanpix / SCANPIX

Èn av ti femteklassinger i Songdalen leser til toppkarakter, mens snittet på landsbasis er nærmere tre av ti.

Langt bak snittet

Leder for foreldreutvalget i kommunen, Jone Nyborg, mener Songdalen er et av flere eksempler på at Sørlandet hevder seg dårlig i de nasjonale prøvene.

– Her i Songdalen er det desverre ganske skuffende. Særlig tallene som angår lesing er katastrofale, er den knallharde dommen fra Nyborg.

Mens 25 prosent av femteklassingene på landsbasis oppnår det høyeste resultatet på de nasjonale prøvene i skolen, oppnår kun ti prosent av elevene i Songdalen dette.

– De flinke holdes tilbake

– Man har kanskje for mye fokus på de svake, og man glemmer da at det også er en del flinke som må løfte seg for at vi skal opp på et nivå som er akseptabelt i Norge, sier Nyborg.

Sørlands-kommuner har tradisjon for å komme dårligere ut enn landsgjennomsnittet i de nasjonale prøvene i lesing, engelsk og matematikk. Nyborg mener både foreldre, elever og lærere må ta sin del av skylden for de dårlige resultatene.

– Noe må gjøres. Det kan ikke være slk at barna våre går inn i fremtiden med et dårligere utgangspunkt enn barn fra andre steder i landet, sier Nyborg.

Les mer om de nasjonale prøvene på utdanningsdirektoratets hjemmesider.

MENER DU DET ER FOR MYE FOKUS PÅ DE SVAKE OG FOR LITE PÅ DE FLINKE I BARNESKOLEN?

Si din mening i kommentarfeltet.