Brannvesenet måtte rykke på to krattbranner

Brannvesenet har rykket ut på to krattbranner lørdag.

Krattbrann

Selv om YRs skogbrannindeks viser liten fare, så kan det oppstå omfattende branner. Bildet viser en krattbrann fra en tidligere anledning.

Foto: Odd Rømteland / NRK

– Folk må vise stor varsomhet dersom de ønsker å brenne bål i skog og mark. Selv om det er bløtt i jordsmonnet, så kan det være knusk tørt på overflaten. Små bråtebranner kan fort komme ut av kontroll og starte skogbrann, sier alarmoperatøren ved 110-sentralen til NRK.no.

Lørdag måtte brannvesenet rykket ut på to krattbranner på Sørlandet. Den ene oppstod ved Løyningsvannet på Øvrebø i Vennesla kommune. Brannvesenet fikk etter en tid kontroll på flammene.

Brannvesenet måtte også rykket ut til Mykland i Froland som er kjent for å ha vært åstedet for Norges største skogbrann etter krigen. Også her fikk brannvesenet kontroll på flammene uten at brannen fikk utvikle seg.

Ønsker å brenne bål

Det er lov til å tenne bål i skog og mark fram til 15. april, men mannskapet ved 110-sentralen ber folk være varsomme.

– Vi får mange telefoner fra folk som ønsker å brenne bål i alle krinkler og kroker i landsdelen. Det er mye bålbrenning om dagen, og da øker faren for skogbrann. Oppfordringen vår er å utvise varsomhet, slukke brannen før det blir mørkt og bruke sunn fornuft.

Kan bli lurt

Skogbrannindeksen viser liten fare for skogbrann i begge Agder-fylkene.

– Man kan bli lurt av skogbrannindeksen. Nå på våren kommer alt av døde vekster fram. Det skal ikke mye tørt og solfylt vær til før det blir knusktørt i overflaten. Så om indeksen viser liten fare, så kan det fort ende om med omfattende lyng og krattbranner, sier operatøren.