– Hadde vært død uten lokalsykehuset

Eirin Strømland fra Flekkefjord tror hun hadde vært død om hun ikke hadde fått rask behandling på lokalsykehuset. Nå kjemper hun for at sykehuset skal overleve.

Eirin Strømland etter en av operasjonene

Eirin Strømland mener Flekkefjord sykehus reddet livet hennes etter en båtulykke.

Foto: Lars Eie/privat / NRK

En sommerkveld i 2007 dro Eirin Strømland (32) og tre andre ut i båt i Flekkefjord. Det skulle forandre livet hennes. I høy fart traff båten ei øy.

Flere av de om bord ble skadet, Eirin fikk livstruende skader.

I dag går hun i fakkeltog i Flekkefjord i protest mot anbefalingene om å legge ned akuttfunksjonen og fødeavdelingen.

– Jeg hadde ikke overlevd om jeg ikke hadde fått førstehjelp og rask behandling av sykehuset i Flekkefjord, sier Eirin Strømland til NRK.

Engasjementet for sykehuset er stort. Det settes opp gratis busser både fra Moi og Kvinesdal. De sørlige kommunene i Rogaland mobiliserer også med deltakere både fra Lund, Sokndal og Egersund.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Eirin Strømland

32 år gamle Eirin Strømland vil nå kjempe for Flekkefjord sykehus. Torsdag går hun i fakkeltog.

Foto: Lars Eie / NRK

Manglet én i båten

Strømland husker ikke hva som skjedde etter at båten traff Torsøy bortsett fra at det smalt.

– Etter ulykken så fant de andre ut at det manglet én i båten. De begynte å lete etter meg i mørket. Etter en stund fant de meg i sjøen med ansiktet ned. Jeg hadde fått knust halve kroppen, forteller Strømland.

Førstehjelp

Strømland fikk indre skader, blant annet punkterte hun ei lunge og brakk ti ribbein og kragebeinet.

De andre som var med i båten greide å ringe sykehuset og de fikk hjelp over telefon. Samtidig ble brannvesenets båt sendt til ulykkesstedet.

– Venninnen min satt i gang lunge- og hjerteredning. Brannmannskapene som kom, kjente meg ikke igjen. Fargen på kroppen hadde forsvunnet. Jeg var helt grå, forteller 31-åringen.

Flekkefjæringen vet ikke hvor lenge hun lå i sjøen med store skader på kroppen.

Strømland står fram med sin historie i NRK fordi hun mener Flekkefjord sykehus er viktig og hun frykter at sykehuset kan bli lagt ned.

Bevar sykehuset

Flere har engasjert seg for det de mener er en reduksjon av sykehustilbudet. En prosjektgruppe ved Sørlandet sykehus anbefaler å legge ned akuttfunksjonen og fødestuen og gjøre sykehuset om til et regionalt helsesenter.

– Det kommer folk fra Egersund, Sokndal, Lund, Lyngdal, Kvinesdal og Farsund, sier Sigmund Kroslid i aksjonskomiteen "Bevar Flekkefjord sykehus"

Torsdag arrangeres det fakkeltog og et folkemøte i Ueneshallen.

– Vi vil vise to ting med fakkeltoget. Det ene er at folk i regionen bryr seg om sykehuset. Det andre er at vi vil ha god en dialog med sykehusledelsen slik at sykehuset skal ha en god framtid, sier Kroslid.

Se video:

Intervju med Eirin Strømland i forkant av fakkeltog for bevaring av Flekkefjord sykehus. Strømland mottok selv øyeblikkelig hjelp på sykehuset i 2007.

Frustrasjon

Thorsten Janvin er hovedtillitsvalgt for Fagforbundet ved sykehuset i Flekkefjord. Han forteller at de ansatte er frustrerte. Han frykter for rekrutteringen etter anbefalingen om å redusere sykehuset til et regionalt helseforetak.

Janvin som er også ambulansesjåfør, tror også akuttberedskapen blir forverret.

– Vi mister mye av beredskapen og det blir lange ambulansetransporter til andre sykehus. Dette vil gå ut over befolkningen, mener Janvin.

I fjor hadde ambulansen over 800 kjøreoppdrag til sykehuset i Flekkefjord.

Hovedtillitsvalgt Thorsten Janvin i Fagforbundet

Thorsten Janvin i Fagforbundet sier ansatte ved sykehuset i Flekkefjord er frustrerte.

Foto: Lars Eie / NRK