Hopp til innhold

– Finnes ikke erstatninger for gummigranulat

Over 1500 kunstgressbaner landet rundt bruker oppmalte bildekk som underlag. Det bygges stadig flere, og Norges Fotballforbund jobber for å få klubber og kommuner til å ta ansvar.

Levermyr granulat 2

Gummigranulat måkes opp sammen med snøen, og blir med snøen ned i sluket når den smelter.

Foto: Asbjørn Odd Berge

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Utfordringen er at det ikke finnes noe som kan erstatte gummigranulat. Mye har blitt testet, deriblant kork, men det smuldrer bare opp, absorberer fuktighet, pakker seg og fryser til og blir hardt. Det jobbes med alternativer, men foreløpig finnes det ikke fullgode erstatninger for å oppnå tilfredsstillende spillegenskaper, sier Jon Asgaut Flesjå, regional anleggskonsulent for NFF på Sør- og Vestlandet.

NRK har tidligere skrevet om forholdene på Levermyr stadion i Grimstad, hvor oppsamlet snø blandes med gummigranulat, for så å renne ut i kummer og videre ut i havet.

En oversikt NRK har fått tak i viser hvor mange kunstgressbaner som finnes i hvert fylke.

Et overveldende flertall av disse har gummigranulat som innfyll i underlaget. NFF er godt kjent med dette, og forsøker å få gjort noe med problemet.

– Vi har satt i gang tiltak mot dette, og jobber for å informere både klubber og kommuner om det. Vi har konkret satt i gang tre pilotprosjekter, deriblant ett i Mandal, hvor vi sammen med kommunen går inn og gjennomfører tiltak. Det interessante er at Miljødirektoratet nå også fullt ut støtter oss i dette, sier Flesjå.

Miste spillemidler?

I fjor kom Miljødirektoratet med en rekke foreslåtte tiltak for å kutte utslippene, blant annet utfasing av gummigranulat. NFF har gitt ut retningslinjer for miljøvennlig drift av kunstgressbaner, men det er ingenting som stopper en klubb eller kommune som ikke håndterer problemet fra å drive videre.

– Det må en betydelig innskjerping og bevisstgjøring til hos baneeierne og drifterne av anleggene. Sannsynligvis vil dette ende opp med at baneeierne som utbygger ikke får spillemidler i forbindelse med rehabiliteringer og nyanlegg, hvis det ikke har blitt gjort tiltak som det både NFF og Miljødirektoratet skisserer, sier Flesjå.

Hele 64 prosent av overskuddet fra Norsk Tipping går til idretten, og idrettsanlegg til kommuner er den største posten.

Levermyr granulat

Slik så det ut på Levermyr stadion i Grimstad tidligere denne uken.

Foto: Asbjørn Odd Berge

Ønsker forbud

Arnt Gunnar Tønnesen, gruppeleder i Grimstad Venstre, ønsker et forbud mot gummigranulat.

– Det forsvinner ned i sluk og ut i sjøen, brytes ned til mikroplast og tas opp i matkjeden. Dette er et helseproblem. Vi må gå i dialog med Fotballforbundet og sette en frist for når dette skal ta slutt. Det må komme alternativer, og de tror jeg vil komme hvis det kommer en frist, sier han.

Miljødirektoratet kom tidligere denne måneden med en anbefaling om strengere krav til driften av kunstgressbaner. Direktoratet anbefaler å utarbeide en forskrift for å regulere bruken av gummigranulat, og innfyllingsmasse generelt på kunstgressbaner.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 13 1,26 kr
Dyrest kl. 20 1,77 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %