NRK Meny
Normal

– Det er en ukultur i Start

Leder i Norsk fotballtrenerforening, Teddy Moen, refser Start for behandlingen av Knut Tørum. Start blir aldri et topplag så lenge spillere kritiserer treneren i media, mener Moen.

Knut Tørum og Teddy Moen

Teddy Moen (innfeldt) i fotballtrenernes forening er meget kritisk til tingenes tilstand i Start. Onsdag sa Knut Tørum opp som trener for klubben.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg/Ivar Thoresen / Scanpix/Norsk fotballtrenerforening

– Start har definitivt en utfordring når det gjelder å få profesjonalisert klubben sin, sier Moen til NRK.

Anonym kritikk

Da Tørum onsdag forklarte trener-exiten for pressen, la han ikke skjul på at spillere som anonymt har uttrykt mistillit til ham gjennom media var en av årsakene.

Teddy Moen mener dette tyder på at det er mye å rette på internt i Start.

– Jeg registrerer at spillerne i veldig stor grad får lov til å uttale seg relativt fritt om interne forhold i Start. Det er ting jeg ser i media og det er ting jeg fra utsiden reagerer på, sier Moen.

– Det er veldig vanskelig å drive og lede en prestasjonsgruppe for en leder hvis han ikke har full kontroll på de interne forholdene. Hvis han skal gå rundt og bekymre seg for hva som blir sagt ut til media fra de ansatte, der det innimellom også blir sagt ting som slår tilbake på gruppa, så svekker det hele gruppa, mener Moen.

– Vanskelig for Start å bli et topplag

– I Norge så har vi en tradisjon for at det skal være demokratiske organiasjoner, der alle ansatte og arbeidstakere i klubben skal ha sitt å si. Men det harmonerer ikke alltid godt i forhold til profesjonell fotball at spillere har såpass stor innflytelse og såpass stor frihet i forhold til å uttale seg om interne forhold i klubben, sier Moen.

Han tror det blir vanskelig for IK Start å etablere seg i toppen av norsk fotball dersom klubben ikke klarer å få orden på interne forhold.

– Dette er noe ledelsen i Start må se nærmere på. Hvis ikke er det ikke mulig å få en profesjonell kultur som er god nok til å være med i toppen av av norsk fotball, sier Moen.

(Saken fortsetter under videoen)

Video 589303b5-15d9-4ece-b4f2-e9c988a6452b.jpg

Knut Tørum møter pressen etter Start-exiten.

– Problem hos flere

Lederen i trenerforeningen mener Start ikke er alene om å ha store utfordringer når det gjelder å diskutere interne forhold gjennom media.

– Norge er fortsatt en ung nasjon når det gjelder profesjonell fotball. Det betyr at profesjoneliseringen i forhold til hvordan du skal opptre som spiller i en organisasjon, hvordan du er en arbeidstaker i en organisasjon der du driver med prestasjonsrettet virksomhet, der er det fortsatt et stykke å gå, sier Moen.

– Ikke akseptabelt

Frode Fredriksen og Sveinung Hovstad

Sveinung Hovstad (t.h.) med sin nye trener Frode Fredriksen. Klubben vil ikke forhaste seg med å finne den langsiktige trenerløsningen.

Foto: Schrøder, Tor Erik / Scanpix

Administrerende direktør Sveinung Hovstad i Start sier klubben ikke aksepterer den type anonym kritikk Tørum ble utsatt for i hans tid som trener i klubben.

– Vi har tydelige regler på hvordan vi skal håndtere slike ting. Vi har en leveregel om at man skal adressere kritikk og ros til den det gjelder og ikke andre, sånn sett er det (anonym kritikk, journ. anm.) brudd på dette, sier Hovstad til NRK.

– Vi har et pågående arbeid for hvordan vi skal oppføre oss eksternt og internt. Vi har lenge hatt fokus på det vi mener er viktige verdier, vi snakker om det hver uke, denne situasjonen viser at det tydeligvis er viktig å fortsatt fokusere på dette, mener Start-direktøren.

Vet ikke hvem

Hovstad kjenner ikke til hvilke spillere som har gått bak ryggen på treneren.

– Nei. Vi må bare ta utgangspunkt i det pressen hevder. Vi forholder oss til utsagn fra pressen, men pressen vil ikke si hvem det er og vi vet ikke hvem det er. Men noen heksejakt på hvem som har sagt hva blir det ikke, men det betyr ikke at vi ikke tar det alvorlig, sier Hovstad.

Har ikke snakket sammen

Han har ikke snakket med Tørum etter at han gikk av. Tørum og Start-ledelsen hadde separate møter med pressen etter at bomben slo ned bare timer før cup-kampen mot Strømsgodset.

– Nei. Vi har akseptert oppsigelsen til Knut. Når ting får roet seg ned skal vi selvsagt snakke med Knut for vi skal alltid være åpen for å lytte til erfaringer. Det å lukke døra og ikke høre på noen gjør vi ikke i Start. Men nå skal Knut få fred og ro en liten stund, sier direktøren.

Det som kommer ut av samtalen med Tørum skal eventuelt brukes i klubbens fremtidige arbeid for å unngå lignende situasjoner.

– Vi har vært fast bestemt på å stå bak Knut i 2011, klima i spillergruppen er bra og vårt samarbeid med Knut har vært bra, så får pressen tro hva de vil, sier Hovstad.

– Bedre stemning i laget

Jesper Mathisen

Jesper Mathisen inviterte torsdag til hyttekos. (Arkivfoto)

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Det er ukjent hvem av spillerne som har gått til media med trener-kritikk. Men for noen kan det virke som Tørums exit var en glad-nyhet.

- Først og fremst virker det som om det er lettere stemning i gruppa, sier Jesper Mathisen til fvn.no.

- Uten å si noe stygt om Knut, så har vi det topp nå. Vi har fått to typer i Frode Fredriksen og Erik Ruthford Pedersen som er utrolig godt likt og høyt respektert blant spillerne, sier Mathisen, som ifølge ifølge Fædrelandsvennen inviterte på sjømat på familiehytta i Hummervika i Søgne dagen etter at Tørum var borte fra kluben.

Avventer trenerspørsmål

Direktør Hovstad har også tro på at gamle Start-helter skal klare å ro skuta i riktig retning, før trenerspørsmålet skal tas opp på nytt når vårsesongen er over.

– Nå er det en del av ryggraden i Start som trår til og gjør en ekstra innsats. Det er kort tid til ferien, bare tre kamper, og en ny trener vil ikke kunne gjøre store endringene før ferien. Styre og stell i klubben skal gjøre sine vurderinger før ansettelsen av en ny trener. Vi vil ikke låse oss i noen alternativer. Klubben har kompetente folk inntil videre, sier Hovstad.

Han legger til at spillerne ble informert om treneravgangen i god tid før nyheten ble sluppet til pressen, og at det nå er fullt fokus på kampen mot Vålerenga førstkommende søndag.

Hør intervjuet med Teddy Moen her: