Hopp til innhold

5000 sørlendinger betaler for mye for strømmen

Flytter du til et nytt sted, må du aktivt velge hvilken strømleverandør du vil ha. Hvis ikke, havner du i en «strømfelle». 5000 sørlendinger har gått i denne fella.

Lese av strømmåler

2,4 prosent at alle landets strømkunder betaler for mye for strømmen de bruker.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Hvis en husholdning ikke velger strømleverandør, får den strøm fra netteier. I Agder Energi er det Agder Energi Nett som er netteier, mens LOS leverer strømmen.

Hvis du ved flytting ikke har valgt hvem du vil kjøpe strøm fra, får du strøm via såkalt leveringsplikt. Strøm levert via leveringsplikt er adskillig dyrere enn strøm levert fra en strømleverandør.

Ny administerende direktør i LOS

– Har du et årsforbruk på rundt 20.000 kWh, som er ganske normalt for en enebolig, kan du spare over 3000 kroner i året ved å velge en strømavtale fremfor å bli stående på leveringsplikt, sier Geir Tønnesland, administrerende direktør i LOS.

Foto: Kjell Inge Søreide / Mediepartner
Kraftledninger

Mange vet ikke forskjell på nett og strøm. For 5000 sørlendinger er det penger å spare ved å sjekke regningene sine og velge en strømleverandør.

Foto: Tor Richardsen / Scanpix
Strømregning

Sjekk strømregningen for å se om det er penger å spare.

Foto: Colourbox (illustrasjonsfoto) / NRK (montasje)

Spar 3000 kroner

- Har du et årsforbruk på rundt 20.000 kWh, som er ganske normalt for en enebolig, kan du spare over 3000 kroner i året ved å velge en strømavtale fremfor å bli stående på leveringsplikt, sier Geir Tønnesland, administrerende direktør i LOS.

Tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at folk i Agderfylkene er dårligere en landsgjennomsnittet når det gjelder å bytte fra leveringsplikt til strømavtale.

3,2 prosent av husholdningskundene på Sørlandet sto på leveringsplikt i 4. kvartal 2013, mot 2,4 prosent på landsbasis i samme periode.

Tønnesland sier at mange ikke er klar over at de må velge strømleverandør når de flytter for å unngå å havne på ventetariff.

– De blir overrasket når vi forteller dem at ventetariff er adskillig dyrere enn en ordinær strømavtale. Bransjen opplever daglig at forbrukerne ikke vet forskjell på nett og strøm.

For 5000 sørlendinger er det penger å spare ved å sjekke regningene sine og velge en leverandør, sier Tønnesland.

Sjekk regningen, og velg leverandør

Seksjonssjef Heidi Kvalvåg i NVE sier at tallet på folk som ikke aktivt velger strømleverandør og dermved havner på "leveringsplikt", øker.

– I Bergen startet vi en prøveordning. Alle som sto på leveringsplikt i Bergenshalvøens kommunale kraftselskap (BKK) ble auksjonert bort til laveste anbyder. I det tilfellet var det Fjordkraft som vant. Dette var en prøve, men vi ønsker på sikt å komme fram til andre løsninger slik at færrest mulig blir stående på leveringsplikt.

– Er informasjonen fra kraftselskapene for dårlig?

– Nettselskapene har plikt til å gi beskjed om at folk må velge leverandør. Men noen kunder overser informasjonen.

– Bør folk kontrollere regningene sine nå?

– Ja, folk bør sjekke hvem de kjøper strøm fra, og gjerne sjekke konkurransetilsynets prislister når de skal velge strømleverandør.

Forstår ikke forskjellen

Geir Tønnesland i LOS tror at mange ikke forstår forskjellen mellom nettselskap og strømleverandører.

– Ledningsnettet og strømmåleren eies av det lokale nettselskapet, og nettleien er betalingen til nettselskapet for å få transportert strøm gjennom ledningsnettet. Selve strømmen er det imidlertid vi som strømleverandør som leverer, sier Geir Tønnesland.

Mange steder i Norge har nettselskapene og strømleverandørene samme navn. De er likevel adskilte selskaper som leverer to helt forskjellige tjenester.

– Kundene er kanskje ikke bevisst på denne forskjellen, sier Tønnesland.

– På Sørlandet er det Agder Energi Nett som er nettleverandøren, mens LOS er kraftleverandøren, dermed blir skillet tydeligere, sier Geir Tønnesland.

Ta kontakt med strømleverandøren

– Hva bør folk gjøre?

– Sjekk regningen. Og dersom det for eksempel er Agder Energi Nett og ikke LOS du kjøper strøm fra, må du foreta deg noe. Da betaler du for mye. Undersøk strømprisene i markedet, og velg hvilken leverandør du vil ha. Og send en mail, eller ta en telefon til en strømleverandøren for å få ordnet opp. Det er mange penger å spare, sier Geir Tønnesland.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,58 kr
Dyrest kl. 20 2,56 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,7 kr 25 min.
  • Dusje 6,5 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,6 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %