NRK Meny
Normal

30.000 kan ha mistet tv- og radiosignaler

Et kraftig lydnedslag i Kristiansand har slått ut sendeutstyr på Odderøya. 30.000 potensielle brukere i Stor-Kristiansand kan være berørt.

Odderøya tårnet

Det er en nettverksnode ved dette sendetårnet på Odderøya i Kristiansand som har blitt ødelagt.

Foto: Arkiv

SISTE: Tidligere i kveld ble det meldt om at 60.000 brukere kunne være uten signal. Tallet er nå justert til 30.000 etter at deler av problemet er løst.

Torsdag ettermiddag var det et kraftig lynnedslag i Kristiansand som fikk hele byen til å dirre. Hendelsen fikk langt større konsekvenser enn kun dirrende vindusglass.

En såkalt nettverksnode montert i sendetårnet på Odderøya i Kristiansand ble slått ut. Det gjorde også en back up-enhet som skal ta over hvis hovedenheten blir ødelagt.

Deler på vei

– Det var et voldsomt lynnedslag på stasjonen. Deler er på vei ifra Fornebu i Bærum til Kristiansand. De blir fraktet med bil og blir montert i løpet av kvelden eller natta. Foreløpig er det usikkert når problemene er løst, sier Anders Løyning, driftsdirektør i Norkring til NRK.no.

Delene blir sendt med bil fordi ingen helikoptertjenester var villig til å fly til Kristiansand som følge av dårlig vær.

Ifølge Løyning er det brukere av det digitale bakkenettet som er berørt. Problemene rammer dermed både NRK-brukere og RiksTV-kunder.

30.000 brukere

30.000 potensielle brukere av det digitale bakkenettet kan være berørt. Men mange av disse kan ha andre leverandører av tv- og radio-signaler.

I hovedsak er det brukere som tar inn signaler fra Odderøya som er berørt, men også brukere som benytter sendere rundt Kristiansand kan være rammet. Årsaken er at Odderøya-senderen videresender signaler til andre sendere i distriktet.

Saken oppdateres.