NRK Meny
Normal

- Skjev vinkling

SV-topp savner klimadebatt rundt lanseringen av SuperSpeed.

Superspeed Color Line
Foto: Color Line

Den nye danskebåten SuperSpeed har fått enorm oppmerksomhet den siste tiden. Leder i Kristiansand SV,  Alf Holmelid, mener imidlertid begeistringen har vært i overkant.

- Dette viser at vi er opptatt av transport, men samtidig viser det at vi er forbausende lite opptatt av hva denne transporten fører til av klimautfordringer, mener Holmelid.

Ensidig mediadekning

Han er oppgitt over at det ikke har vært oppe å bruke mer miljøvennlig transport, og gir blant annet media skylden for dette.

Alf Holmelid

SV-leder Alf Holmelid mener både media og politikerne er på feil spor i forhold til hva som er viktig i samfunnsutviklingen.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

- Når vi først lager en slik kjempefin ny båt, skjønner jeg ikke hvorfor vi ikke går over til for eksempel gass. Da kunne vi virkelig fått en mer miljøvennlig transport, ikke bare en omfattende transport, sier SV-lederen, som også er forskningsdirektør ved Universitetet i Agder.

Dåpsfest i havna

Han har sendt mail til SuperSpeed for å få en oversikt over hva utslippene er fra denne typen ferjer, men har foreløpig ikke fått svar. Han mener flere bør tenke i disse baner.

- Det forbauser meg at ikke flere har vært opptatt av dette - blant annet journalistene, etterlyser Holmelid.

Han mener både media og politikerne har vært i overkant entusiastisk i forbindelse med lanseringen av den nye danskebåten, og at det generelt er for lite fokus på hva som er viktig for samfunnsutviklingen.

Feil bilde av samfunnet

- Jeg forstår jo at hver enkelt synes dette er litt morsomt, men sett i en større sammenheng er det litt underlig at media ikke griper fatt i mer spennende utfordringer i byen. Jeg synes både politikere og media har en litt skjev vinkling i hva som er viktig i samfunnsutviklingen, sier Holmelid.

- En guttedrøm

Han mener folk heller burde være entusiastisk rundt at Kristiansand kan bli en av de fremtidige miljøbyene.

- Her kan vi skape en entusiasme rundt noe vi kan bidra til selv, ikke bare være tilskuere, sier Holmelid.

Inntil videre vil han ikke konkludere med at SuperSpeed er et skritt i feil retning.

- I og med at jeg ikke har fått disse tallene ennå, er det godt mulig denne båten har mindre utslipp enn de andre. Men dette fokuset på transport er ikke positivt for klimautfordringer, sier Holmelid med en advarende pekefinger.