- Dette er mobbing

SVs Alf Holmelid mener KrFs Steinar Kristiansen blander politikk og religion på en uheldig måte.

Alf Holmelid

Alf Holmelid er bekymret over tonen KrF-ere i landsdelen bruker. Han mener Steinar Kristiansens utspill mot kristne som ikke stemmer KrF, er ødeleggende for partiet, og frykter dårligere samarbeid med KrF framover.

Foto: Odd Rømteland / NRK

- Når Steinar Kristiansen går løs på kristne i andre partier og nærmest antyder at de svikter sin tro, er det mobbing og en blanding av politikk og religion, som vi heldigvis har vært uten i Norge i lang tid, sier Holmelid til NRK.

I dagens Fædrelandsvennen sier Kristiansen at den rødgrønne regjeringa er i ferd med å avkristne og ødelegge Norge. Kristiansens hovedbegrunnelse er innføringa av den nye ekteskapsloven, som gir heterofile og homofile par like rettigheter, blant annet når det gjelder adopsjon.

LES: KRISTIANSEN BER FRP OM HJELP TIL Å BLI KVITT EKTESKAPSLOVEN

Steinar Kristiansen (KrF)

Steinar Kristiansen sier han er feilsitert.

Foto: Refseth, Aud / Aud Refseth/NRK

- Nå må de våkne. Alle kristne som stemmer Ap har sviktet når de ser hva denne regjeringa har fått vedtatt, sier Kristiansen ifølge avisa.

- Er blitt feilsitert

Kristiansen sier han er feilsitert, og at hans poeng var at Arbeiderpartiet har sviktet sine kristne velgere.

- Det jeg sa var at før valget i 2005 viste målinger at hver femte kristne velger ville stemme Arbeiderpartiet. Min undring går på om de opplever å ha fått det de bestilte ved forrige stortingsvalg. Etter min mening har Arbeiderpartiet sviktet kristne velgere.

Dagrun Eriksen, som på landsmøtet er gjenvalgt som nestleder i KrF, beroliger

- Jeg er glad for at han mener seg feilsitert. Jeg tror det er veldig viktig å ikke blande inn tro i dette og si noe om hvilket parti man skal stemme, ut fra hva man tror. Det har vi en dyp respekt for, at det er noe mennesker selv skal bestemme over. For meg handler dette om å ha fokus på de politiske sakene og så må folk, uansett tro, velge parti ut fra det, sier Eriksen.

- Trekkes mot FrP

Holmelid, som er SVs 1. kandidat til Stortinget i Vest-Agder, frykter hans og SVs samarbeid med KrF vil bli dårlige i framtida, fordi han mener deler av KrF nå retter seg inn mot støtte fra FrP.

- Jeg har over lang tid hatt et godt samarbeid med KrF i Kristiansand. Det har vært mange i KrF som har vært opptatt av sosial politikk og fordelingspolitikk, og der har vi jobbet godt sammen. Derfor synes jeg det er veldig synd at FrP nå klarer å trekke KrF over mot sitt syn. Det som skjer er at den kristenfundamentalismen som Kristiansen står for, bringer KrF fra å være et sosialt parti, til et parti som vil rive ned velferdsstaten i Norge. Det er veldig synd for KrF og for norsk politikk, sier Holmelid, som mener Eriksen bør gjøre noe for å hindre at KrF ikke blir drevet over mot FrP av de ytterliggående i partiet.

Dagrun Eriksen og Dagfinn Høybråten

Dagrun Eriksen sier KrF er skuffet over regjeringa i mange viktige saker, men hun beroliger Alf Holmelid (SV) med at KrF ikke lar seg trekke mot FrP.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

- Jeg kan berolige Holmelid og andre som er bekymret for at det bli ett kompaniskap mellom FrP og KrF. I de sakene der vi er enige vil vi selvfølgelig samarbeide, men et stort flertall av landsmøtet har sagt at det å være i regjering med FrP er uaktuelt, fordi det er for mange viktige saker som skiller oss, sier Eriksen.

Skuffet over regjeringa

Men også Eriksen er misfornøyd med regjeringas vedtak i saker som er viktige for KrF.

- Veldig mye av det vi ser et resultat av nå, er en dyp fortvilelse over det vi har sett av vedtak gjennom denne stortingsperioden, både i forhold til KRL-faget, formålsparagrafen i skolen, statskirka, og hvordan frivillige organisasjoner blir behandlet. Det er en stor frustrasjon over hva denne regjeringa har klart å gjøre, og det gjør nok at det blir veldig spisse saker. Men jeg tror det er veldig viktig, når vi nå skal inn i valgkampen, at vi fokuserer på de politiske sakene og ikke på tro, sier Eriksen.