Hopp til innhold

Radiojubilant legger ut på langtur

Reiseradioen fyller 50 år, og gjør seg klar for en omfattende langtur rundt i Norges land.

Kjell Syversen t v og Edmund Bakken (Kjell Aukrust)

Kjell Syversen fikk med seg Kjell Aukrust i Reiseradioen i 1974. I år feirer radioprogrammet 50 år og skal ut på tur igjen.

Foto: NRK

Første sending av Reiseradioen ble sent 24. juni 1963, og det er en vital jubilant som gjør seg klar til å underholde det norske folk gjennom en ny sommer.

Det tradisjonsrike programmet har gjennomgått store endringer, men har beholdt mange av de faste elementene som var på plass helt fra starten.

Ingrediensene var da som nå sommerlett musikk, en lett tone programlederne imellom, oppsummering av badetemperaturer og statsmeteorologer som fortalte om sommerværet. 50 år senere er alt dette fortsatt tydelige stolper i det populære programmet.

– Hvis vi tukler for mye med Reiseradioen blir det ikke skikkelig sommer. Så jeg kan love to pilsnere i en snor og humlesurr i år også. Det skal bli Reiseradio for alle feriepenga, bare enda litt mer «reiseradioete», forteller prosjektleder Stig Holmer.

Reiseradioen 2013

Olav Viksmo Slettan og Nina Stensrud Martin er første programlederpar ut i Reiseradioen. Sendingen starter 8. juni.

Foto: NRK

Møtes midt i Norge

50-årsjubileet skal markeres med å dra ut på tur i Norge, og to av programlederteamene skal tråkle seg gjennom landet fra hver sin kant. Kari Slaatsveen og Bjørnar Pedersen starter i Lindesnes, mens Nina Stensrud Martin og Olav Viksmo Slettan legger ut fra Nordkapp.

– Den beste måten å markere 50-årsjubileet på, å komme oss ut til lytterne våre, helt ut til begge landsender, og oppsøke sommer-Norge og ferie-Norge ute på tur. Reiseradioen drar på campingtur, sammen med alle andre ferierende nordmenn, sier Holmer.

På veien stopper programlederne i Honningsvåg, Skudeneshavn, Karasjok, Voss, Kåfjord, Lom, Henningsvær, Røros, Kjerringøy og Stiklestad, før de møtes på Mosjøen, midt i Norge.

Alle sendingene vil foregå utendørs, og programlederne inviterer publikum til å møte opp. Reisen varer fra 24. juni til 5. juli.

Samsending på 50-årsdagen

På den store dagen, 24. juni, er det planlagt en stor samsending mellom programlederne som befinner seg på Lindesnes, Nordkapplatået og i Oslo.

Øystein Bache og Rune Gokstad sender også direkte fra taket på Marienlyst og får besøk av kjente sommerartister som Postgirobygget, Finn Kalvik og Hovedøen Social Club.

Andre programledere er Kristina Eklund og Karl Kristian Langeland, Grete Strøm og Ragnhild Silkebækken, Madeleine Cederström og Birte Njøsen Horne.