Hopp til innhold

Disse programlederne skal lede Sommeråpent til sjøs

En har vært guide på Hurtigruten, en annen reiste mye med skipet i sin ungdom. En er til og med redd for vann. Mens noen setter sin fot på Hurtigruten for første gang.

sommeråpent 2013

Her er programlederne som skal lede hver sin uke av Sommeråpent i sommer. (F.v.) Tore Strømøy, Nadia Hasnaoui, Ingerid Stenvold, Dan Børge Akerø, Anne Rimmen, Kåre Magnus Berg og Ingrid Gjessing Linhave.

Foto: Tore Zakariassen / NRK

OPPDATERING: Anne Lindmo har blitt erstattet av Kåre Magnus Berg som programleder.

Programlederne som skal lede årets Sommeråpent er Tore Strømøy, Dan Børge Akerø, Nadia Hasnaoui, Anne Rimmen, Kåre Magnus Berg, Ingerid Stenvold og Ingrid Gjessing Linhave.

Nytt av året er at programmet skal reise rundt med MS «Sjøkurs», det tidligere hurtigruteskipet MS «Ragnvald Jarl». I syv uker skal seerne få bli med fra Oslo, langs Norges kyst, via Kirkenes og tilbake til Oslo. I mellomtiden skal 38 havner besøkes.

– Å være om bord i en båt gir masse muligheter. Det er bortimot bare fantasien som setter begrensninger på hva vi kan finne på, har prosjektleder, Thomas Hellum, tidligere sagt til NRK.no.

Gode minner fra barndommen

Dan Børge Akerø

Dan Børge Akerø reiste mye med Hurtigruten i tenårene.

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK.no

Flere av programlederne har tidligere ledet Sommeråpent. Mens for andre er det noe helt nytt. Dan Børge Akerø skal lede programmet for første gang, og har gode minner fra Hurtigruten.

– I tenårene bodde jeg blant annet i Tromsø. Da var det to ting vi gjorde med Hurtigruten. Det ene var å dra til og fra fotballkamper vi spilte. Det andre var at vi hadde et familieorkester i Frelsesarmeen, så vi turnerte hele landet med Hurtigruten, sier Akerø til NRK.no.

– De moderne Hurtigrutene er jo rene cruiseskipene, mens vi brukte dem mest som transport, sier han.

Også i voksen alder har han reist med skipet, og nå ser han frem til å være tilbake, og til å få være en del av Sommeråpent. Han omtaler det som sommerens høydepunkt.

– Senest i fjor reiste jeg med Hurtigruten fra Hammerfest til Tromsø. Vi hadde fantastisk vær. På dette prosjektet er vi litt værutsatt, men at NRK slår sånn på stortromma, da er det gøy å bli spurt. Først skal jeg kose meg en måned på ferie i Italia, så kommer jeg hjem og skal være med på siste uka, sier Akerø.

Var guide for franskmenn

Anne Lindmo synes Sommeråpent til sjøs er et eventyrlig opplegg, og tror det blir en historisk tokt. Hun er en av dem som har ledet programmet tidligere, men at de nå skal til sjøs er nytt. Likevel blir det ikke hennes første møte med Hurtigruten.

Anne Lindmo

Anne Lindmo var en gang guide for en gjeng med franskmenn på Hurtigruten.

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

– Jeg var guide på Hurtigruten en gang, og skulle guide en busslast med franske akademikere. De hadde hatt kollokvie i forkant og kunne absolutt alt om Norge, så de begynte å korrigere det jeg sa. Det endte med at de heller guidet meg, forteller Lindmo til NRK.no.

Ingrid Gjessing Linhave som ledet programmet med Nadia Hasnaoui i fjor, innrømmer at hun er redd for vann. Men det hindret henne ikke i å takke ja til programlederjobben denne gang.

– Jeg er redd for mye så det blandes bare inn i hverdagen. Men dette er jo et skip, så da tenker jeg at det er trygt, sier Linhave til NRK.no.

«Fru Inger»

Tore Strømøy er vi mest vant til å se på reise i «Tore på sporet». Men da han ble spurt om å lede en uke av Sommeråpent, bare måtte han si ja.

– Vi skal jo gå i land på Frøya, der jeg er fra, så da kunne jeg ikke si nei, sier han til NRK.no.

I barndommen vokste han opp med en mindre utgave av Hurtigruten som het «Fru Inger».

– Den gikk fra øyene og inn til Trondheim. Den lignet, men var mye mindre, så det var det vi pleide å reise med. Hurtigruten reiste jeg ikke med før jeg var en del eldre. Men jeg er ikke noen sjømann, selv om jeg kommer fra en øy og er oppvokst ved havet, sier Strømøy.

(Saken fortsetter etter bildet)

MS Sjøkurs

Dette er skipet som skal ta Sommeråpent fra havn til havn langs Norges kyst i sommer.

Foto: Forbundet Kysten

Leder første og siste sending sammen

Selv om de har hovedansvar hver sin uke, skal alle programlederne være sammen første og siste sending av programmet. Anne Rimmen, Nadia Hasnaoui og Ingerid Stenvold synes programmets nye plattform er god, samtidig som de er veldig fornøyd med resten av gjengen de skal lede programmet med.

– Dette er en unik mulighet til å få med seg andre gjester enn de vi vanligvis får inn, og det er veldig gøy at det er oss syv som skal få lede det, sier Stenvold til NRK.no.

Rimmen har heller aldri reist med Hurtigruten. Hun skal lede sendingene fra Nord-Norge, og gleder seg til å se Finnmark på sommerstid.

– Jeg har jo vært der litt før, men mest på vinterstid, så det blir gøy å se Finnmark litt om sommeren også. Ikke det at jeg forventer det skal være kjempevarmt, men det er jo lov å håpe. Det er en fantastisk vakker landsdel, så jeg føler meg heldig med den uka jeg skal ha, sier hun til NRK.no.