Hopp til innhold

Barndomsminner fra Ragnvald Jarl

Marie Grip krabbet i salongene på Ragnvald Jarl som barn på 70-tallet. I Filtvet besøkte hun skipet for første gang på 30 år.

Marie Grip har et helt spesielt forhold til det tidligere hurtigruteskipet Ragnvald Jarl

Barndomsminner fra Ragnvald Jarl

— Jeg husker igjen noe, men det er ikke så mye. Jeg var tre måneder gammel første gang jeg var om bord, og har krabbet mye rundt i salongene her, minnes Marie Grip.

Sammen med sønnen Kristoffer går hun rundt på skipet og ser seg om. I byssen jobbet moren, mens faren var maskinmann. De to kjente hverandre ikke fra før, men møttes om bord og fikk etter hvert Marie.

Marie Grip snakker med Frank Walsøe

Marie Grip snakker med kaptein Frank Walsøe på MS Sjøkurs.

Foto: Sindre Skrede / NRK

Fødselspermisjonen var ikke så lang den gang på 70-tallet, og selv om Marie var en del med besteforeldrene, var hun i perioder med om bord på Ragnvald Jarl.

— Jeg har vært om bord i noen av de andre hurtigruteskipene, men det har ikke vært det samme. Det er spesielt å være om bord i akkurat denne båten igjen, sier Marie.

Kristoffer Grip med bestefars matroslue

Kristoffer Grip iført farens matroslue fra Ragnvald Jarl.

Foto: Sindre Skrede / NRK

Grip er heller ikke den eneste som har gode minner knyttet til båten vi seiler med. Vi har hatt kontakt med flere rundt om i det ganske land som har reist med, jobbet om bord på eller på andre måter har et spesielt forhold til skipet vi er om bord på.

En av dem er Ellbjørn Gundersen fra Ålesund. Han har sendt oss følgende bilde, som er tatt ved ankomst til Ålesund under Ragnvald Jarls siste tur i hurtigrutefart i1995.

Ragnvald Jarl utenfor Ålesund, siste tur 1995

MS Ragnvald Jarl ankommer Ålesund 30. september 1995. Dette var siste gang hun besøkte byen i Hurtigrutefart, på vei nordover. 9. september ankom hun Bergen for siste gang, og ble tatt ut av hurtigrutefart.

Foto: Ellbjørn Gundersen / Privat

Siden den tid har hun vært skoleskip, og lært opp mange av våre nåværende sjøfolk og offiserer. I dag er det både erfarne offiserer og nyutdannede rekrutter om bord, som jobber under NRKs tokt.