Hopp til innhold

Vi et for mykje biff

Aldri før har nordmenn ete så mykje kjøt som no. Men reduserer vi ikkje forbruket, er det snart meir enn berre kroppen som vert øydelagd.

Biff
Foto: NRK

Nye tal viser at kvar nordmann et 71 kilo kjøt i året. No ropar forskarane varsku.

- Utviklinga må snu, elles kan det få store konsekvensar for miljøet, er bodskapen.

Et 71 kilo kjøt

Kjøt er svært ofte å finne i norske handlevogner og på middagsborda. Så ofte at forskarane er uroa. I ein rapport frå Sosial- og helsedirektoratet kjem det fram at kvar nordmann et 71 kilo kjøt i året. Det er over 18 kilo meir enn for 20 år sidan.

Mørkt kjøt det verste

Klimaforskar Carlo Aall ved Vestlandsforsking likar ikkje utviklinga.

- Mørkt kjøt er den mest energikrevjande forma for mat vi kan putte i oss. Produksjonen av denne typen kjøt fører det til meir energiforbruk og meir utslepp av drivhusgassar, seie rhan.

Moderne kjøtindustri krev mykje transport og kraft - kraft som gjerne kjem frå ureinande kolkraftverk. I tillegg krev også produksjonen av kraftfôr til storfe mykje energi. Aall peikar på at produksjon av lyst kjøt og grønsaker er mykje meir miljøvenleg.

- Har eit moralsk ansvar

Mat utgjer omlag 30 prosent av kvar person sitt klimareknskap. Og nordmennene sine matvanar får klimakonsekvensar

- Det er med å auke det moralske klimaansvaret for nordmenn.

- Et opp maten

Men det er ikkje berre kjøtet vi et som er eit miljøproblem.

- Det eg ville starta med viss eg skulle bry meg om mat og klima, var å kaste mindre mat. Viss vi hadde ete opp maten vår, så hadde det vore det klart mest effektive klimatiltaket.