Hopp til innhold

Jakten på den perfekte bølgen

Hva er det egentlig som er avgjørende for å få gode surfebølger? Fine vindforhold er ikke nødvendigvis nok, og svaret er kanskje mer sammensatt enn du tror.

Kajakksurf i Oslofjorden

​​​​​​​Kajakksurf i Oslofjorden. 

Foto: Sune Wendelboe

– Når jeg er ute og surfer med kajakken min i Oslofjorden, kan bølgene oppleves ganske forskjellig selv om vindforholdene er de samme. Noen ganger er det liksom mer kraft i bølgene enn andre. Kan det stemme? Det spør Thor Kristoffer Nielsen.

Statsmeteorolog Rafael Escobar svarer:

Vinden er viktigst

Først og fremst er det vindforholdene som avgjør hvor store bølgene blir, og tre faktorer er avgjørende:

  • hvor kraftig det blåser
  • hvor lenge vinden står på
  • hvor lang avstand vinden blåser over

For eksempel kan vi tenke oss en dag med mye vind i Oslofjorden. Det blåser liten kuling fra sør. Avstanden vinden blåser over er kanskje 10 kilometer, og vinden kan ha stått på i 2 timer.

Dette gir cirka én meter signifikant bølgehøyde. (Signifikant bølgehøyde er den snittlige høyden av de høyeste bølgene.) Det betyr at enkelte bølger i dette tilfellet kan komme opp i 2 meter i indre Oslofjord.

Men i tillegg til vinden er det andre ting som påvirker bølgene - nemlig strømmen i sjøen og bunnforholdene. Det er her jeg tror vi har svaret på spørsmålet ditt.

​​​​​​​Kajakksurf i Oslofjorden. 

​​​​​​​Kajakksurf i Oslofjorden. 

Foto: Sune Wendelboe

Mot strømmen

Dersom det går en strøm ut av fjorden i sør, det vil si mot bølgeretningen når det blåser fra sør, vil dette påvirke bølgene. Bølgetoppene “presses” sammen, slik at det blir kortere avstand mellom bølgetoppene, og de blir brattere.

Surfer du på slike bølger, vil du nok oppleve at de tar mer tak i båten.

Dybdeforskjell er avgjørende

I tillegg vil bunnforholdene ha en effekt, fordi bølger holder lavere fart på grunt vann enn på dypt vann. En bølge som er på vei fra dypt til grunt vann, vil derfor sette ned farten. Dermed presses bølgetoppene sammen, og bølgene blir brattere.

Så om du er ute etter mest mulig kraft i bølgene: Se etter områder hvor det er motsatt retning på strøm og bølger (strømforhold kan du finne ved å sjekke flo og fjære i fjorden), og beveg deg fra dypt til grunnere vann.

Vil du høre mer om bølger, strøm og vær? Kristine Tofte er surfer og meteorolog, og stadig på jakt etter den perfekte bølger. Hun har bodd på både Hawaii og Bjørnøya, og i Værpodden kan du høre historier fra Kristines liv.