Hopp til innhold

Låtskriverskolen – Elektronisk musikk : fra Kraftwerk til Kygo

Utvikling av nye instrumenter og forbedring av eksisterende instrumenter har alltid påvirket musikkens utvikling gjennom musikkhistorien. Den elektriske gitaren og etter hvert synhtesizeren har satt solide avtrykk i populærmusikken, i vår tid har hjemmecomputeren representert et stort skille mellom tradisjonell låtskriving og nye teknikker. Hvilke instrumenter man anvender har mye å si for hva slags musikk som blir skapt, og hva slags uttrykk musikken får.

2016 Sundance Film Festival - Kygo Concert Kygo, Kyrre Gorvell-Dahll

Kygo, Kyrre Gørvell-Dahll, 2016

Foto: Danny Moloshok / Ap

Den elektronisk baserte popmusikken oppsto på 1970-tallet, i kjølvannet av utviklingen av synthesizeren. Samtidig med at synthesizeren ble tilgjengelig for flere dukket flere andre elektroniske musikkmaskiner opp, som vocoderen og trommemaskinen.

Et av de første bandene som tok de elektroniske instrumentene i bruk som hovedinstrument og som senere hadde stor innflytelse på andre var det tyske bandet Kraftwerk. Kraftwerks album Autobahn fra 1974 var en stor kommersiell suksess, og lydbildet var nesten utelukkende skapt av elektroniske instrumenter.

Kraftwerk - Autobahn

En annen artist som har hatt stor innflytelse på den elektroniske popmusikken fra denne tiden er Jean Michel Jarre, som ga ut sitt album Oxygen i 1976.

Jean Michel Jarre - Oxygen 8, musikkvideo.

I kjølvannet av punken dukket det opp flere synthbaserte band i England, som for eksempel Orchestral Manouvres in the Dark (OMD) og Human League. OMD ble inspirasjonskilden til Vince Clark, som sammen med Martin Gore, Andy Fletcher og David Gahan startet Depeche Mode på slutten av 1970-tallet. De ga ut sin første plate i 1981 : Speak & Spell.

Musikkvideo med Depeche Mode - Just can't get enough

På 80-tallet var det store diskusjoner og steile fronter mellom ”syntherne” og ”rockerne”, hvor rockerne mente at syntherne ikke kunne spille på instrumentene sine og at musikken deres av den grunn var av lavere verdi enn den som var skapt av instrumentkyndige musikere. Slike diskusjoner har nok alltid vært tilstede i populærmusikken, og kommer i kjølvannet av teknologiens utvikling og påvirkning på musikkproduksjon. Som et av få band fra 80-tallet har Depeche Mode overlevd, og har fortsatt å utvikle musikken sin og lydbildet sitt.

Dream On fra Exciter (2001)

Musikkvideo med Depeche Mode - Dream on

Utover 2000-tallet ble hjemmecomputeren mer og mer tilgjengelig for de fleste, og samtidig musikkteknologi som kunne brukes på laptopen. I dag kan så godt som hvem som helst lage musikk med slik teknologi, uten å ha musikkutdannelse eller instrumentkunnskap. Kombinert med utviklingen av sosiale medier som Youtube og Facebook har mange unge artister funnet et publikum utenfor de tradisjonelle musikkanalene som konserter, CD-salg og radio, og har etter hvert etablert seg som internasjonale popstjerner. Et godt eksempel på dette er KYGO, kanskje den største norske popartisten siden A-HA.

KYGO - Firestone ft. Conrad Sewell